TIOR

Asteptarea ia sfarsit? Legea conversiei creditelor, aproape

Asteptarea ia sfarsit? Legea conversiei creditelor, aproapeÎn data de 21 iunie 2016, legea conversiei creditelor din franci elveţieni în lei ar putea să fie dezbătută în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Legea stipulează că împrumuturilor în franci elveţieni să fie transformate în lei, la cursul istoric, adică cel din momentul acordării împrumuturilor.

În sfârşit, aşteptarea românilor care vor să-şi convertească împrumuturile din franci elveţieni în lei se poate încheia. Conform unui proiect de lege, creditele ar putea fi transformate în moneda naţională, iar conversia s-ar putea face fie la cursul istoric, cel din momentul acordării împrumuturilor, fie la un curs intermediar.

„Vom cere să se procedeze aşa cum se arată în Directiva Europeană, care spune că banca trebuie să propună clienţilor conversia creditelor contractate în valută în cazul în care cursul respectivei valute a crescut cu mai mult de 20% faţă de valoarea pe care o avea în ziua contractării sale. Cu alte cuvinte, vom propune conversie la curs istoric plus o marjă de 20%”, declara în urmă cu câteva săptămâni Cătălin Zamfir, deputatul care a iniţiat şi legea dării în plată.

Deputatul Cătălin Zamfir este cel care anunţă începerea dezbaterilor proiectului de lege. În ultimii ani, băncile din România care au vândut credite în franci elveţieni au început să ofere discounturi la conversia împrumuturilor, însă clienţii sunt în continuare nemulţumiţi de valorile mari ale ratelor. Față de anii 2008-2009, ratele sunt chiar de 2 ori mai mari.

Cum se aplică legea conversiei creditelor din franci elveţieni în lei?

Dacă legea conversiei creditelor din franci elveţieni în lei va primi undă verde de la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, atunci legea va putea fi aplicată atât creditelor în derulare, dar şi celor suspendate din motive de clauze abuzive.

Elvila
TIOR

907.19 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI