A crescut numărul vânzărilor de credite ipotecare

01-11-2013 / Blog credite imobiliare
A crescut numărul vânzărilor  de credite ipotecareRomânii vor mai multe credite: ritmul de creștere a numărului de vânzări de credite ipotecare a crescut considerabil în ultima jumătate a anului în curs. 
 
 
În ultimele două luni, stocul creditelor în lei acordate pentru achiziționarea unor case noi s-a triplat față de prima jumătate a acestui an. Valoarea acestora echivaleaza cu vânzarea a peste 2000 de împrumuturi. 
 
 
Mai exact, dupa ce băncile nu au mai putut oferi garanții în euro pentru programul Prima Casă, stocul creditelor în lei a ajuns până la 320 de milioane de lei. Potrivit BNR, valoarea totală a portofoliului de credite imobiliare în monedă locală a ajuns la 2,5 miliarde de lei. 
 
 
Aceasta este, totuși o sumă relativ mică dacă luăm în considerare faptul că bancherii au păstrat mult timp ca variantă de rezervă creditele imobiliare în lei. Având în vedere creșterea din ultima perioadă a ipotecarelor în lei, este așteptată o ascensiune continuă datorată diminuării costurilor de finanțare, ca efect direct al politicii de relaxare monetară a BNR. 
 
 
Înlocuirea monedei euro cu leul în cazul ipotecarelor din programul Prima Casă s-a făcut observată la nivelul întregului portofoliu de imobiliare în valută, care a suferit o scădere echivalentă sumei de 60 de milioane de euro comparativ cu luna septembrie. 
 
 
Creditele imobiliare create pe termen lung contribuie la diminuarea volumului de împrumuturi ajuns la scadență. Așadar, scăderea stocului este cauzată în mare parte de imposibilitatea debitorilor de a-și plăti ratele și scoaterea acestora din bilanț. 
 
 
Cu toate acestea, în portofoliile băncilor este stipulată existența creditelor necesare pentru achiziția de locuințe cu o valoare totală de 40 de miliarde de lei - aproximativ 9 miliarde euro, în timp ce 260000 de români își achită lunar ratele la bancă pentru achitarea creditelor imobiliare. 
 
 
Sursa foto: evz.ro

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.