TIOR

3 motive pentru care trebuie sa eviti sa platesti rate la dezvoltator

3 motive pentru care trebuie sa eviti sa platesti rate la dezvoltatorÎntr-un articol precedent scriam despre problemele pe care le ridică plata unor rate la dezvoltator. Acum vom detalia 3 motive pentru care trebuie să eviţi aceste rate la dezvoltator.


1. Dezvoltatorii imobiliari îşi alocă dreptul să stabilească valoarea ratelor şi, implicit, dobânzile


Întrucât dezvoltatorii imobiliari nu sunt bănci sau alte instituţii de creditare, aceştia îşi alocă “dreptul” de a stabili valoarea pentru aceste rate la dezvoltator, deoarece nu trebuie să respecte normele BNR de reglementare a dobânzilor. Astfel, cumpărătorii vor ajunge să plătească şi cu până la 40% mai mult faţă de valoarea locuinţei, la finalul achitării tuturor ratelor la dezvoltator. În fond, dezvoltatorii imobiliari trebuie cumva să-şi acopere investiţia şi să câştige şi sume frumoase în plus, nefiind restricționați de normele care se aplică instituţiilor de credit.


2. De multe ori, dezvoltatorii imobiliari amână transferul de proprietate al imobilelor


De multe ori, dezvoltatorii imobiliari reuşesc să amâne transferul de proprietate al imobilelor, până ce toate aceste rate la dezvoltator sunt plătite. În cazul falimentului dezvoltatorilor sau  intrării acestora în insolvenţă înainte că un cumpărător să primească dreptul de proprietate asupra locuinţei, acesta va avea probleme ulterioare cu instituţiile de credit.


3. Dezvoltatorii imobiliari pot trece o mulţime de clauze avantajoase pentru ei în contractul de vânzare-cumpărare


După cum am scris şi la punctul 1, dezvoltatorii imobiliari nu trebuie să respecte normele de creditare reglementate de BNR, astfel încât cumpărătorii nu sunt protejaţi practic de niciun fel de riscuri. Dezvoltatorii îşi alocă dreptul de a include tot felul de clauze în contractele de vânzare-cumpărare pentru rate la dezvoltator, inclusiv cazurile de rezolutiune, plata de penalităţi sau orice alte obligaţii conexe ale cumpărătorilor. Acest aspect este cu atât mai delicat pentru cumpărători dacă aceştia vor primi transferul de proprietate asupra imobilului după plata tuturor acestor rate la dezvoltator. În situaţia în care apar unele probleme şi ei nu-şi pot achita ratele la timp, dezvoltatorul va avea mâna liberă să aplice ceea ce este stipulat în contractul de vânzare-cumpărare.

 

Sursa foto: romanialibera.ro

Elvila
TIOR

906.39 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI