Cartierul Tamisa

Villa Escarpa

Villa EscarpaArhitectul Mário Martins a modelat multe construcţii contemporane din vestul localităţii Algarve, în Portugalia ultimilor 20 de ani. Cel mai recent plus adus peisajului stâncos din Algarve este Escarpa, o structură dreptunghiulară albă, suspendată pe deal, care a fost inspirată de mişcarea Bauhaus.

 

Filozofia Bauhaus a fost fondată pe principiul ca forma ar trebui să urmeze funcţia, în timp ce ar trebui să fie evitate toate celelalte distragere şi decoraţiuni. Martins se referă la această filozofie şi a vrut ca spaţiul să fie înţeles pentru puritatea lui.

 

Villa Escarpa este situat în apropiere de satul Praia da Luz, în districtul Lagos, Algarve, din sudul Portugaliei. Asocierea dintre arhitect şi client nu ar fi putut fi mai bună. Clientul şi Martin au avut în comun definiţii foarte similare despre design-ul modern şi au considerat că acesta nu poate fi realizat decât prin mai multe principii imperative - linii curate, drepte, spaţii ordonate simple şi un amestec de materiale naturale şi industriale.

 

Vila de lux constituie linii pure albe, planuri de etaj deschise şi fluxul interior-exterior uşoare, combinate cu o abundenţă de sticlă pentru că proprietarii să admire priveliştea de pe malul oceanului.

 

Terenul vilei a fost amenajat cu măslini, smochini şi migdali, care au fost plantaţi pentru a conserva mediul natural al Rezervaţiei Ecologice Naţionale în care proprietatea se află.

 

Amprenta a fost predeterminată: pe o pantă foarte abruptă şi expusă la vânturi dominante. În mod paradoxal, tocmai aceste constrângeri şi dificultăţi stau la baza baza concepţională a proiectului.

 

Într-un limbaj arhitectural, pur şi contemporan, s-a creat un adăpost prin terase şi curţi de viaţă din afară. Acestea sunt tăiate din volumul orizontal, care este de culoare albă şi foarte transparent. Acest volum se află pe un suport din beton care conferă casei un aspect plutitor. Casa fuzionează cu o suprafaţă de apă lungă, care sectioneaza spaţiile de locuit şi bucătăria mare. Aceste spaţii sunt completate de terase protejate de vânt, dar deschise la soare, şi puncte de belvedere impresionante. Aceasta este zona socială a casei; deschisă şi fluidă.

 

Patru camere sunt situate într-o zonă privată, cu acces la un coridor care trece pe lângă o curte centrală. În această curte privată, lumina naturală este filtrată, creând un spaţiu intim şi protejat.

 

Zona de jos oferă repauz şi suport tehnic. Terasa de pe acoperiş accentuează luminozitatea vizuală a clădirii ce pluteşte în cadrul natural.

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI