TIOR

Turning Torso

Turning TorsoSantiago Calatrava este un arhitect, sculptor şi inginer structural care a dus stilul ingineriei moderne la o formă superioară de expresie, fiind cunoscut pentru realizarea clădirii Turning Torso.

 

Santiago Calatrava Valls s-a născut la Valencia, Spania, în dată de 28-07-1951. După ce devine, în 1975, licenţiat al Şcolii Tehnice Superioare de Arhitectură din oraşul natal, se înscrie la Institutul Federal de Tehnologie din Zurich, Elveţia (ETH). În 1981 îşi ia aici doctoratul. Ulterior, îşi deschide un birou de arhitectură şi inginerie civilă.

 

Clădirea care îl impune pe Calatrava în rândul arhitecţilor de talie mondială este Turning Torso. Turnul Răsucit este un zgârie-nori impresionant din Malmo, Suedia, inaugurat în anul 2005. Clădirea este, fără îndoială, una dintre cele mai mari reuşite arhitecturale ale Suediei moderne. Turnul torsionat este, probabil primul bloc turn cu design în formă de spirală din întreaga lume. Turning Torso este cel mai înalt bloc din Suedia şi al treilea din întreaga Europa, având o înălţime de 190 metri. Cele 54 de etaje găzduiesc 147 de apartamente private, spaţii de relaxare, spa şi o cramă de vinuri.

 

Design-ul unic al arhitectului spaniol Santiago Calatrava a pus oraşul Malmo pe harta punctelor de interes arhitectural din întreagă lume. Conceptul este bazat pe o sculptură a lui Calatrava, "Torsul Răsucit", o lucrare realizată în marmură albă, care imită formă unui corp uman întors. Clădirea este construită din 9 segmente compuse din forme pentagonale de câte 5 etaje fiecare, din ce în ce mai răsucite, pe măsură ce clădirea se înalta. Segmentul superior este răsucit la 90 de grade faţă de cel inferior. Fiecare etaj este compus dintr-o formă neregulată pentagonală, care se răsuceşte în jurul axei verticale, susţinută de o structura exterioară de oţel.

 

Volumul este construit din oţel, sticl şi beton armat, este împărţit în nouă cub rotativ al cărui element structural principal este un miez din beton armat, de la 10,6 metri în diametru (prin intermediul coloanei vertebrale). Centrul sau a fost aliniat cu axa de rotaţie a plantelor. Exteriorul clădirii este acoperit de panouri de sticlă şi aluminiu. Fiecare cub are şase etaje.

 

Clădirea este, în esenţă, rezidenţială - segmentele de la trei la nouă cuprind 147 de apartamente de lux, iar segmentul inferior, în suprafaţă totală de 4.200 mp, este destinat birourilor. Etajul superior al clădirii găzduieşte un salon VIP. Segmentul birourilor şi cel al salonului VIP au fost finisate cu ajutorul Lindab, care a livrat un sistem de ventilaţie format din 300 de unităţi care asigură încălzirea, răcirea şi ventilarea clădirii, potrivite atât tehnic, cât şi estetic acestui proiect cu cerinţe unice.

 

arh. Madalina Berindei



Arhitect & Urbanist Diplomat



Auditor energetic pentru cladiri



Site: www.berindei.ro

Elvila
TIOR

907.19 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI