TIOR

Tipuri de structuri case - Structura de rezistenta mixta

Tipuri de structuri case - Structura de rezistenta mixtaRealizarea de clădiri având structura de rezistență mixtă urmărește să valorifice cât mai bine avantajele fiecăreia dintre componente în parte, obținând astfel performanțe tehnice și economice superioare.

 

O structură mai rar utilizată este structura mixtă, care este o alternativă la soluțiile clasice metalice sau din beton armat. Această variantă de structură a casei se folosește în special în varianta unor clădiri atipice, acolo unde soluțiile clasice nu se pot utiliza din cauza condiționărilor de tip arhitectural sau tehnologic. O trăsătură aparte a acestui tip de construcții o constituie capacitatea de a crea iluzii optice, folosindu-se cu precădere în arhitectura cinetică - un tip de arhitectură experimentală.

 

Proiectarea structurilor de tip mixt se face prin îmbinarea exigențelor de proiectare pentru cel puțin două materiale diferite - beton, lemn, aluminiu, etc.


Din punct de vedere al dimensiunilor și materialelor folosite, structura mixtă reprezintă un schelet distribuit asimetric în planul clădirii. Pot fi adoptate soluții diferite pe niveluri, în funcție de destinația construcției. De exemplu parterul pe cadre iar etajele cu pereti portanti. Un alt exemplu ar fi structura mixtă din oțel-beton, un sistem relativ nou, folosit mai ales în zone seismice și la clădiri foarte înalte. Acesta este o combinație între structura în cadre și cea din oțel, sporind astfel rezistența ambelor materiale.

 

În varianta caselor unifamiliale, o locuință construita pe structură mixtă poate fi  compusă din beton și zidărie portantă la parter și structură ușoară, din lemn, pentru etaj. Clădirile pe structură mixtă îmbină avantajele caselor din zidărie și a celor din lemn.


Această soluție constructivă reprezintă alegerea optimă pentru: extindere și etajare casă parter, mansardare pod, supraetajare casă veche, construcții de mansarde din lemn executate din panouri prefabricate tip sandwich, etc.

 

Structurile cu alcătuire mixtă sunt realizate în ansamblu dintr-un sistem de cadre căruia i se asociază un număr de diafragme dispuse izolat sau grupat. Prin această rezolvare se urmărește menținerea  flexibilității de organizare a spațiului oferită de structurile cu cadre, asigurând rezistența și rigiditatea clădirii la acțiuni orizontale, prin diafragme prevăzute special în acest scop. Rigiditatea sporită a unei structuri alcătuite din cadre și diafragme cu conlucrare spațială în raport cu aceea a unei structuri cu cadre, are implicații favorabile asupra comportării la acțiuni cu caracter dinamic (cutremur, vânt), reducând amplitudinea oscilațiilor clădirii și eliminând sau atenuând efectul modurilor superioare de vibrație (așa numita lovitura de bici, ce se manifesta în porțiunea superioară a construcției). Corect alcătuite, structurile mixte din cadre și diafragme denumite și sisteme DUALE se situează în rândul soluțiilor structurale cu comportare foarte bună la acțiuni seismice.

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro

Elvila
TIOR

907.28 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI