TIOR

Tipuri de structuri case – Structura de rezistenta in cadre din beton armat sau metal

Tipuri de structuri case – Structura de rezistenta in cadre din beton armat sau metalStructurile în cadre din beton armat sau metal sunt structurile cele mai des folosite în construcţii.

 

Avantajul principal al folosirii acestor structuri se datorează faptului că ductilitatea acestora le recomandă în zone cu seismicitate mare, cum este cazul zonelor adiacente cutremurelor vrâncene şi nu numai.

 

Un alt avantaj al structurilor în cadre este acela că acestea sunt capabile să preia solicitările datorate încărcărilor pemanente, greutăţilor proprii, sarcinile utile, încărcări din vânt, zăpadă, inclusiv seismice. Acest lucru permite executarea etapizată a construcţiilor, în prima faza realizându-se structura formată din cadre, stâlpi, grinzi şi planşee, iar ulterior închiderile din zidărie sau diverse materiale, pereţi de compartimentare şi gips carton, pereţi cortină pe exteriorul clădirilor.

 

Ca o caracteristică pentru structurile din cadre din metal, trebuie spus că acestea necesită şi realizarea unor contravântuiri în diverse planuri ale clădirii, care pot optura zone de acces sau suprafeţe vitrate, ceea ce impune amplasarea acestora ţinând cont de proiectul de arhitectură.

 

Avantajele structurilor în cadre sunt date de execuţia rapidă a acestora şi posibilităţile de compartimentare diverse pentru mai multe tipuri de funcţionalităţi.

 

Structura de rezistenţă cu schelet în cadre constă, în general, într-un sistem spaţial compus din bare verticale (stâlpii) şi bare orizontale (grinzile sau riglele), îmbinate rigid la noduri. În mod normal, cadrele sunt dispuse după două direcţii ortogonale, care corespund axelor principale ale clădirii, iar reţeaua de distribuţie a stâlpilor este regulată, fiind condiţionată de exigenţele funcţionale ale clădirii, de condiţiile de rezistenţă, stabilitate şi rigiditate şi de modul de alcătuire al planșeelor, precum şi de tehnologia de execuţie. De reţinut că structura în cadre se poate execută atât din beton armat monolit, cât şi din beton prefabricat sau metal. Modul în care funcţionează acest tip de structura de rezistenţă este simplu: pereţii au rol de compartimentare, de închidere, izolare fonică şi temică. Grinzile constituie reazeme pentru planşee şi pentru elementele acestora. Acest lucru permite o organizare a spaţiului interior, ce poate diferi de la un nivel la altul.

 

Sistemele structurale în cadre şi diafragme din beton armat sunt realizate prin îmbinarea tehnologiei structurii din cadre şi a celei din zidărie. Portanţa din beton armat turnat monolit (recunoscută pentru rezistenţa sporită la seisme) valorifică în acest mod avantajele oferite de fiecare sistem în parte. Astfel, aspectul funcţional cu privire la flexibilitatea organizării spaţiului interior este asigurat de structura în cadre, iar capacitatea ridicată de rezistenţă şi de deformare la cutremur este asigurată de diafragme.

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro

Elvila
TIOR

907.31 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI