TIOR

Tipuri de arhitectura antica pe teritoriul Romaniei

Tipuri de arhitectura antica pe teritoriul RomanieiGeţii, geto-dacii şi daco-românii sunt 3 popoare care au influenţat foarte mult arhitectura antică de pe teritoriul României. Tipurile de arhitectură ale locuinţelor şi construcţiilor acestora încă se mai păstrează şi în ziua de azi, în unele locuri din ţară. Cu ce a rămas România de pe urma influenţei strămoşilor noştri?


Geţii şi arhitectura naturii

 

Geţii s-au remarcat prin arhitectura construcţiilor întărite prin folosirea elementelor din natură. Majoritatea edifiicilor rămase de la aceştia sunt amplasate pe promontorii, protejate de fortificaţii simple. Malurile abrupte, fortificaţiile din valuri şi şanţuri circulare sau ovale erau preferate de aceştia.

 

Casele getilor aveau planuri rectangulare, podelele lipite cu lut, iar pereţii din carcasă din pari, cu nuiele. Dimensiunile locuinţelor era medii, protejate de copertine de pari sau pereţi laterali. Şefii getilor aveau case din piatră, ce cuprindeau uneori şi sanctuare.

 

Geto-dacii

 

După unificarea lui Burebista, noul popor geto-dac a trecut la construcţii de refugiu, dar şi la o mulţime de temple şi sanctuare dedicate zeilor. În această perioadă se diferențiau mult mai mult ierarhiile sociale, iar locuinţele purtau amprenta profundă a stilului mediteranean timpuriu, dar şi al influenţei elene.

 

Multe dintre clădirile geto-dacilor erau la nivelul solului, construite din piatră, în stil propriu acestei culturi, bazate pe cruste din piatră. Mai târziu, dacii au trecut la clădirile numite dave, grupate în jurul pieţelor, un tip de arhitectură singulară.

 

Daco-romanii

 

După cucerirea română a Daciei, cultura urmaşilor lui Traian a devenit din ce în ce mai vizibilă şi pe teritoriul României. Capitala Sarmizegetusa a devenit un centru român în adevăratul sens al cuvântului, beneficiind de amfiteatru, terme, şcoală de gladiatori, temple şi vile. Totuși, au fost păstrate și multe elemente dacice. Exemple ar fi mult mai numeroase, însă din păcate s-au păstrat mult prea puţine construcţii din acele perioade, iar stadiul în care se regăsesc cele rămase este unul care lasă de dorit.

 

Sursa foto: virtusantiqua.ro

Elvila
TIOR

907.37 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI