TIOR

Stilul gotic in arhitectura franceza – catedrala Saint-Denis

Stilul gotic in arhitectura franceza – catedrala Saint-DenisStilul gotic în arhitectură apare în prima jumătate a secolului al XII-lea, în Franţa. Arhitectura gotică este o arhitectură a urbanului, a unei culturi specifice oraşelor europene.

 

Arhitectura gotică s-a dezvoltat în apropiere de Paris, undeva în jurul anilor 1130. Printre cele mai importante edificii ale stilului gotic incipient din Franţa este catedrala Saint-Denis, despre care vom vorbi în cadrul acestui articol.

 

Una dintre cele mai vechi clădiri gotice din Franţa, catedrala Saint-Denis, are o vechime de aproape 900 de ani. Opinia general acceptată este că biserica Saint-Denis este prima construcţie în stil gotic din lume. Catedrala Saint-Denis a adus o inovaţie în arhitectură: este prima biserică ce foloseşte masiv arcele ogivale, pentru susţinerea boltei construcţiei. Edificiul se remarcă şi printr-o trăsătură puţin întâlnită până în acel moment: înălţimea mult mai mare faţă de suprafaţa construită, aspect care i-a conferit şi reputaţia de una dintre cele mai urâte catedrale din lume.

 

Deşi este în mod evident şi indiscutabil printre cele mai remarcabile clădiri în stil gotic, catedrala Saint-Denis îmbină şi câteva elemente romanice, precum zidăria cu bolţi specifice acestei arhitecturi.

 

Impactul catedralei Saint-Denis în arhitectura gotică din Franţa a fost unul uriaş. De-a lungul timpului, multe alte biserici au fost inspirate de aceasta, precum catedrala din Chartres, catedrala din Amiens şi celebra catedrală Notre-Dame de Paris.

Elvila
TIOR

906.45 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI