TIOR

Relatia dintre beneficiar si arhitect

Relatia dintre beneficiar si arhitectScriu acest articol din privința specialistului arhitect despre relația cu beneficiarul unei investiții imobiliare.

 

În cele mai multe cazuri, oamenii care vor să dezvolte o investiție imobiliară, fie ea propria casă sau o investiție de alt gen, nu cunosc foarte bine ce servicii pot primi de la arhitecți.

 

Majoritatea beneficiarilor au schițat mental spațiile de care au nevoie, însă nu cunosc o serie de aspecte definitorii în ansamblul lor.

 

În primul rând, arhitectul vă poate ajuta în alegerea terenului potrivit pentru dumneavoastră, urmărind pe lângă indicatori urbanistici și o serie de alte aspecte, cum ar fi orientare, vecinătăți, însorire, etc.

 

O mare problemă în ziua de azi este multitudinea de site-uri web de "specialitate", cu o mulțime de proiecte gata executate. Capcana acestor site-uri este faptul că, spre exemplu, poate să vă placă foarte mult un proiect, dar acesta să nu poată fi executat pe terenul dumnevoastră.

 

Planurile și proporțiile proiectelor nu pot fi scalate, în sensul în care micșorarea sau mărirea unei dimensiuni schimbă complet proporțiile volumetrice ale clădirii. Dacă avem o casă cu o latură de 12 metri și vrem să o micșorăm la 10 metri, atunci întreaga proporție a casei se modifică și cu siguranță nu o să vă mai placă.

 

Exemplul dat este doar unul din motivele pentru care trebuie să lăsați un specialist să vă îndrume și să vă propună o construcție care să corespundă dorințelor dumneavoastră.

 

Când începeți colaborarea cu un arhitect trebuie să definiți cu acesta "tema de proiectare", adică să-i comunicați de ce camere aveți nevoie, cât și de o dimensiune aproximativă a acestora. Acesta este un criteriu foarte important și un punct de plecare pentru ca arhitectul să vă facă o propunere pertinentă.

 

Arhitectul trebuie considerat un partener al dumneavoastră, care vă ajută din momentul proiectării construcției și până la execuția efectivă. Acesta este persoana care vă reprezintă interesele în relația cu constructorul, furnizorii, etc.

 

O altă problemă pe care beneficiarii consideră că o stăpânesc se referă la prețul plătit către arhitect. Multă lume își alege arhitectul doar din cauza prețului, însă trebuie avute în vedere următoarele:

 

  • - un preț mic pe proiect înseamnă cu siguranță și o calitate scăzută a acestuia, care se va reflecta în calitatea casei.

 

Nu considerați că, dacă ați făcut un proiect, să zicem cu 500 euro mai ieftin, ați realizat o afacere, ci dimpotrivă.

 

Cei 500 euro câștigați la proiect se transform, de cele mai multe ori, într-o pieredere de ordinul miilor de euro la execuție. Acest lucru se datorează lipsei de documentații, unele aspecte importante rămânând la decizia constructorului pe șantier.

 

Vă dau un exemplu cât se poate de practic, pentru a mă face înțeleasă.

 

Am vizionat o casă în construcție în comuna Roșu, cu probleme de hidroizolare la un subsol. Problema era ca această casă nu era nici măcar finalizată și avea probleme de infiltrații. L-am intrebat pe proprietar pe ce soluție tehnică de hidroizolare a folosit proiectantul, ca să-mi dau seama ce nu a mers. Răspunsul proprietarului a fost acela că arhitectul nu a furnizat niciun detaliu de hidroizolare și, în consecință, s-a folosit soluția "clasică a unui meșter de pe șantier".

 

Acest beneficiar s-a lăudat, în primă instanț, că a facut proiectul foarte ieftin, dar doar din cauza acestui detaliu a plătit în final 2500 de euro pentru o reparație generală a subsolului.

 

Acesta este un simplu exemplu de problemă de execuție care se poate extrapola la multe detalii cu probleme dintr-o construcție.

 

Ca o concluzie la acest articol pot spune că trebuie să aveți încredere în arhitect. Acesta poate alege cele mai bune solutii tehnice pentru casa dumneavoastră.

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro

Elvila
TIOR

906.45 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI