Reciclare de fond construit

04-04-2014 / Blog arhitectura

Reciclare de fond construitPutem demara în explicarea conceptului de reciclare de fond construit de la esența sa, care reprezintă totalitatea fondului imobiliar, locație unde sunt necesare intervenţii diverse – reabilitare, reamenajare, revitalizare. Contextul exterior care duce la reciclare este determinat de o familie mai mare de termeni, ca reconstrucție, modernizare, restructurare, remodelare etc.



Una dintre principalele tendinţe contemporane în construcţii o reprezintă reciclarea fondului construit existent. În Europa se prevede că în următoarele decenii aceste operaţii vor depăşi chiar ca amploare construcţiile noi.


Încă din antichitate apare menţinerea, extinderea, cruţarea oraşelor cotropite – indirect utilizarea unui fond construit existent. În evul mediu se utilizează moştenirea antică. De exemplu, se înglobează marile complexe romane în vatra oraşelor medievale și se utilizează vechea infrastructură teritorială romana, în ţări ca Italia și Franţa.


La o scară mai mică, putem vorbi despre clădiri valoroase sau mai puțin valoroase, care primesc o nouă viaţă, refolosiri ale unor resturi din case vechi, design din produse reciclate, strategii inteligente de recuperare şi reinventare. Şi în România, vechiul este noul nou iar reciclarea este prilej pentru cele mai interesante proiecte. Expoziţia va prezenta o selecţie de recupari recente de arhitectură şi design din România.


Cel mai important este să înţelegem şi să asimilăm argumentele pentru care se recurge la reciclarea de fond construit.


De asemenea, cunoaşterea diferenţelor conceptuale între diversele tipuri de intervenţii pe zone urbane care au drept componentă reciclarea fondului construit, va duce la utilizarea corectă a vocabularului urbanistic asociat intervenţiilor de reciclare de zone urbane şi, în cadrul acestora, a fondului construit.


Pe lângă construcţii grandioase, se înmulţesc şi în România intervenţii prin care lucruri umile nu doar devin utile, ci şi capătă strălucire. Recuperarea e o acţiune etică: cam întotdeauna este mai sustenabil să păstrezi şi să valorifici decât să distrugi; în plus, patrimoniul oficializat şi protejat cuprinde doar o mică parte din cantitatea uriaşă de clădiri şi zone neprotejate administrativ. Mai multă grijă azi din partea comunităţii înseamnă şi o salvare a patrimoniului oficial de mâine.

 

Metamorfoza dă naştere unei noi imagini, prin recompunere, reinventare, cu un substrat ce este un fond existent valoros, mai mult sau mai puţin semnificativ, iar în ultima vreme apar proiecte tot mai inteligente ce pleacă de la această idee.


Reciclarea reprezintă o revenire la o metodă arhitecturala şi socială fundamentală.Tot ce a ajuns astăzi până la noi este rezultatul suprapunerii de intervenţii asupra unor construcţii intiale, al îngrijirii şi adaptării timp de generaţii.

 

 

arh. Madalina Berindei



Arhitect & Urbanist Diplomat



Auditor energetic pentru cladiri



Site: www.berindei.ro

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.