TIOR

Prezentarile pentru firmele de arhitectura si constructii: intre proiectare si CGI

Sunt ceva ani buni de când în străinătate se folosesc vizualizările virtuale pentru prezentările arhitecturale. Că este vorba despre o locuinţă, un complex rezidenţial întreg sau un centru comercial, toate pot fi prezentate virtual. Ce înseamnă asta? Imaginaţi-vă o imagine creată pe calculator, executată tridimensional conform schiţelor arhitecturale.

 

Prezentarile pentru firmele de arhitectura si constructii: intre proiectare si CGI

 

Constructorii şi arhitecţii români merg şi ei din ce în ce mai mult în această direcţie. În special pentru marii dezvoltatori, aceste soluţii reprezintă un punct primordial al prezentării, atât internă, cât şi către clientul final.

 

La ora actuală, este mai uşor, mai rapid, şi mult mai economic să fie executată o lucrare 3d. Gândiţi-va cât de multe resurse consumaţi pentru amenajarea fizică a obiectivului dorit. Acum, viitorul este mediul virtual.

 

Ce este un CGI artist?

 

CGI artist este denumirea celui care creează prezentările arhitecturale virtuale. Acesta va înlocui echipele de amenajare, designerul şi chiar fotograful.

 

Cum anume te poate ajuta un CGI artist? O altă perspectivă a folosirii graficii tridimensionale este faptul că putem vedea cum arată construcţia proiectată, înainte că aceasta să fie realizată fizic. Până la urmă, totul se îndreaptă în direcţia economisirii de resurse, ridicând în acelaşi timp atât standarele prezentării în sine a produsului, cât şi standardele calităţilor sale finale.

 

Prezentarile pentru firmele de arhitectura si constructii: intre proiectare si CGI

 

Ce se poate construi 3d dacă vorbim despre un proiect rezidenţial sau industrial? Cam totul, de la infrastructurile sanitare, electrice până la structura în întregime sau substructuri ale unui proiect întreg. Pentru tehnicieni, este practic cel mai sigur mod de a observa defecte de proiectare strecurate  în faza de proiectare de dinainte de construcţie. Astfel, aceste efecte nedorite pot fi înlăturate din timp.

 

Pentru prezentarea finală a produsului este necesar mai mult decât specificaţiile tehnice, deoarece în prezent s-a ajuns la o replicare a realităţii în varianta virtuală.

 

Acum este greu să deosebim o fotografie de o imagine 3d. Bineînţeles că acest lucru depinde foarte mult de tehnica artistului. În România avem câteva studiouri de arhitectură care s-au axat în special pe tehnică 3d. Bogdan Istrate, arhitect român stabilit în Marea Britanie, spunea, într-un articol, pe Cgspace.com, că  pasul final este aproape făcut. În acest moment, se pregăteşte admiterea imaginilor 3d şi în publicaţiile de prestigiu, lucru care până acum a fost respins, pe motiv că prezentările “nu sunt reale”, ci “trucate”. Pentru a se trece acest prag, tehnologia din fotografie şi cinematografie se uneşte cu partea tehnică a schiţelor arhitecturale, iar artistul ce creează imaginea tridimensională urmăreşte un efect similar cu realitatea, adaptat proiectului şi temei urmate.

 

Şi fiindcă tot suntem foarte aproape de debutul târgurilor imobiliare, unul dintre marii dezvoltatori bucureşteni - Domus Stil - a trecut acest prag, al prezentărilor 3d. Gabriela Cristea, directorul de marketing al Domus Stil spunea: “Imaginile 3d sunt o metodă extraordinară de prezentare pentru cei care doresc să achiziţioneze o locuinţă şi pe care îi întâmpinăm la primul târg imobiliar al anului, prin prisma faptului că acestea reprezintă în mod real şi direct ansamblul rezidenţial promovat. În febra căutării locuinţei perfecte, acest instrumentar ghidează potenţialul cumpărător în selecţia apartamentului sau casei dorite, motivând pozitiv clientul în programarea unei vizionari. Imaginile 3D sunt oglindă perfectă a realităţii construite dintr-un ansamblu rezidenţial, apropiindu-se în acelaşi timp de perspectiva necesară conturării ideii de “acasă”. Imaginile 3D la care am apelat sunt un ghid al ideilor noastre despre atmosfera noului ansamblu de vile pe care îl lansăm în această primăvară pe piaţă - Trend Residence.

 

Comportamentul actualului client necesită o adaptare permanentă la tehnologiile şi strategiile prezentului. Este firesc că, nu numai în cazul unui proiect deja cunoscut, dar cu atât mai mult în cazului unei lansări de proiect, potenţialul client să aibă opţiunea vizionării produsului dorit. Prin această metodă de vizualizare 3D reuşim să conferim clientului încrederea şi certitudinea achiziţiei.”

 

Prezentarile pentru firmele de arhitectura si constructii: intre proiectare si CGI

 

Foto: Amorim Michel; Istrate Bogdan

 

Arch. viz Bianca Neagu

 

E-mail: bianca.neagu@premiumrush.ro

Elvila
TIOR

906.31 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI