TIOR

Pozitionarea casei pe teren

Pozitionarea casei pe terenCând pornim la drum în realizarea unui proiect de casă sunt câteva aspecte ce trebuie rezolvate, cum ar fi poziţionarea optimă a casei pe teren, stabilirea formei şi a volumului casei, integrarea în arhitectura zonei, abordarea unitară a problemelor de iluminare, încălzire şi ventilaţie, definirea şi dimensionarea spaţiilor, a spaţiilor de acces, a intrărilor, fixarea zonelor de activitate şi cele de relaxare. De cele mai multe ori că architect poţi întâmpina la început o rigiditate din partea clientului care are deja o imagine a casei perfecte, dar care nu s-a gândit la cele mai sus menţionate.

 

Poziţionarea locuinţei pe teren, se va face ţinând cont de retragerile minime impuse prin C.U. Înainte de a semna actele de vânzare-cumpărare a terenului este recomandat să va uitaţi pe Certificatul de Urbanism al terenului - un act obligatoriu între documentele cerute de notar. Din certificatul de urbanism veţi şti ce aveţi voie şi cum puteţi construi. Certificatul conţine referinţe despre:

 

- regimul de înălţime al construcţiei


- poziţia viitoarei construcţii ( aliniamente faţă de stradă, vecini, etc) cota de înălţime la cornişă


- valoarea maximă pentru ProcentuI de Ocupare - (POT) - calculat ca raport între aria construită şi aria lotului de teren (uzual, procentul de ocupare a - terenului este de până la 40% pentru zonele de locuit

 

Se poate poziţiona locuinţa pe limita de proprietate cu condiţia ca apele pluviale şi zăpada să nu curgă înspre terenul vecin iar locuinţa noastră să nu aibă suprafeţe vitrate înspre proprietatea vecină. În cazul unui teren accidentat, cu pantă mare, se va construi direct în panta terenului. Un factor important îl reprezintă cadrul natural existent - o casă amplasată la munte va avea un aspect diferit faţă de o casă amplasată la mare, panta acoperişului va fi mai abruptă, iar materialele folosite, ca lemnul sau piatra, vor încadra casa în peisajul existent.

 

Orientarea locuinţei faţă de punctele cardinale se face în mod strategic, ţinând cont de faptul că soarele răsare de la est, străbate zona de sud pe tot parcursul zilei şi apune la vest. Astfel, partea construcţiei amplasată înspre nord nu va avea lumina directă în încăperi, iar spaţiile vor fi mai umbrite şi mai răcoroase. O orientare minimă şi eficientă a încăperilor din cadrul unei locuinţe ar fi:

 

- Pe direcţia S-E (răsărit) – poziţionarea dormitoarele, camera de lucru, biroul, sufrageria


- Pe direcţia S-V (apus) – poziţionarea camerei de zi, camera de joacă pentru copii, terasa, sera


- Pe direcţia N-V – poziţiona garajului, grupurile sanitare, scară de acces, intrarea, vestibulul, spălătoria, spaţiul tehnic


- Pe direcţia N-E – poziţionarea bucătăriei, spaţiile de depozitare, cămară

 

arh. Madalina BerindeiArhitect & Urbanist DiplomatAuditor energetic pentru cladiriSite: www.berindei.ro

Elvila
TIOR

906.36 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI