TIOR

Perth Arena

Perth ArenaPerth, este un oraş situat în Australia de Vest, şi a câştigat un nou punct de interes arhitectural de adăugat la peisajului urban - un centru sportiv şi de divertisment cu un design flexibil.


Arena deschisă recent face parte din prima etapă a programului de regenerare majoră asupra reînnoirii şi reamenajării urbane. A fost construit pentru a înlocui vechiul Centru de divertisment, care a fost demolat ca parte a schemei de reamenajare.


Etimologia cuvântului "arena" vine de latinescul "harena" - " loc de întâlnire" şi pune accent pe locul că fiind o locaţie destinată sportului, de asemenea. Stadionul are un acoperiş retractabil, intenţionat conceput pentru a permite cât mai mult lumina naturală. Locul are o capacitate de până la 15, 000 de locuri, 36 de separee VIP, 5 camere mari pentru evenimente mulţi-scop, puncte de alimentare şi băuturi şi un subsol-parcare de 700 mp.


Cu un design flexibil, stadionul se întinde pe o suprafaţă de 28,300 mp, având ca scop evenimente în activităţi fie mai deschise, sau mai intime, capacitatea variind de la o mulţime de 15,500 până la un public de 3000 de spectatori.


Arena este inspirată de unul dintre siturile istorice ale Perth-lui şi anume Casa rotundă care a fost prima închisoare colonială şi foloseşte canoanele din construirea unui stadion, închisoarea fiind concepută cu o curte centrală - o nod de plecare de la care toţi prizonierii puteau fi observaţi într-un cerc. Originea greacă a stadionului transmite de asemenea o idee similară – în care sportivii pot concura în mijloc, permiţând tuturor spectatori să aibă o vedere cât mai bună. Acesta este motivul pentru care Perth Arena este un loc inspirat de conceptul de „clădire publică”.


Estetica vizuală, structura exterioruluui şi faţada sa geometrică, precum şi elementele de interior sunt inspirate de Christopher Mockton prin cele 209 de bucăţi neregulate din "Eternity Puzzle". În acest fel clădirea nu are o singură faţadă, ci dimpotrivă, este extrem de vizuală, jucăuşă şi dinamică. Echipa de arhitecţi a preluat o abordare durabilă, precum: ventilaţie naturală , reducerea consumului de energie, panouri fotovoltaice pe acoperiş, şi cel mai important - materiale locale, cum ar fi granitul australian. O operă de artă interactivă este "Totemul" lui Geoffrey Drake-Brockman fiind alcătuită din petale de flori care reacţionează la oameni care trec pe lângă ea şi sunt programate pentru a se deschide şi închide, iar pe timp de noapte această interacţionează cu Perth Arena prin proiecţii geometrice.

 

arh. Madalina Berindei


Arhitect & Urbanist Diplomat


Auditor energetic pentru cladiri

 

Elvila
TIOR

906.39 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI