TIOR

Personalitati din arhitectura - Zaha Hadid

Personalitati din arhitectura - Zaha HadidZaha Hadid este o renumită arhitectă britanică de origine irakiană, reprezentantă a deconstructivismului, prima femeie laureată a premiului Pritzker. Ea realizează design futurist pentru încălţăminte cu celebra firma Lacoste, decoruri interioare, este membru în consiliului editorial al Enciclopediei britanice.

 

Proiectele Zahei Hadid sparg formele clasice şi le reasamblează în spaţii noi, cu perspective geometrice care răspund concepţiilor moderne.

 

Zaha Hadid este regina neîncoronată a arhitecturii contemporane , iar o constanţa în lucrările lui Hadid, este mişcarea: „Cel mai important lucru este mişcarea, fluxul obiectelor, o geometrie noneuclidiana în care nimic nu se repetă: o nouă ordine a spaţiului“. O ordine care a revoluţionat domeniul arhitecturii pentru că a eclipsat dezbaterea modernism vs postmodernism, inventandu-şi propriul limbaj. „Pentru că nu aparţin spaţiului european, am un sistem de gîndire diferit, structura mea este diferită. Deconstructivismul şi teoriile structuraliste sunt bazate pe teorii raţionaliste. Eu nu aparţin acestei tradiţii. Aparţin unei tradiţii care are o structură diferită, definită că fiind mai emoţională, mai intuitivă. Dar intuitiv nu e acelaşi lucru cu instinctiv. Intuiţia este mariajul raţionalismului şi al experienţei.“

 

Plecând de la aceste premise moderniste, Zaha Hadid a dezvoltat continuu ideea spaţiului dinamic până la a articula o estetică proprie, îmbogăţită şi îmbunătăţită cu fiecare proiect.

 

Interesul pentru evoluţia oraşelor şi pentru contextul urban contemporan a determinat-o pe Zaha Hadid să abordeze şi proiecte mai mari, de urbanism. Astfel, a conceput masterplanuri pentru mai multe oraşe, printre care Singapore şi Bilbao. În acelaşi timp, nu a lăsat departe nici cadrul intim al locuirii şi a produs mai multe piese de mobilier şi amenajări interioare, în acelaşi spirit organic şi experimental (folosind în special Corianul).

 

În cele mai noi proiecte, Zaha Hadid a trecut de la betonul destul de rigid la materiale și mai fluide precum sticla laminată, probabil o nouă etapă în demersul utopic de a elibera arhitectura de constrângerile terestrului.

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro

Elvila
TIOR

907.28 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI