TIOR

Personalitati din arhitectura - Richard Meier

Personalitati din arhitectura - Richard MeierCând a fost întrebat în ce crede, a spus că în arhitectură. "Arhitectura este mama artelor. Îmi place să cred că arhitectura conectează prezentul cu trecutul şi tangibil cu intangibilul".

 

Richard Meier este un arhitect contemporan american care a influenţat sensibil arhitectura secolului 20. El este cunoscut pentru design-ul raţionalist şi pentru folosirea culorii alb. Născut în Newark New Jersey, Richard Meier a studiat arhitectura la Universitatea Cornell. El a încercat să se alăture biroului Le Corbusier, dar arhitectul francez nu a fost de accord cu angajarea lui, gelos pe multitudinea de premii internaţionale de design. Meier a lucrat pentru scurt timp pentru Skidmore Owings & Merrill, apoi pentru Marcel Breuer. El a înfiinţat propriul birou în 1963 şi a fost un simbol al arhitecturii de atunci.

 

Richard Meier este unul din cei mai mari arhitecţi ai ultimelor decenii ale sec XX şi începutului secolului XXI. Lucrările sale au lăsat o mare amprentă asupra activităţii multor arhitecţi ai epocii noastre. Stilul aparent simplu dar deosebit de spectaculos în acelaşi timp a devenit inconfundabil pe tot globul.


Marele sau secret este acela de a realiza cu puţine mijloace arhitecturale aparent simple, compoziţii spectaculoase prin punerea în valoare a volumelor şi spaţiilor cu ajutorul luminii şi încadrearea perfectă a clădirii în stilul ambiental, culoarea albă fiind instrumentul prin care această se detaşează din sit, fiind percepută de fiecare dată altfel în funcţie de unghiul de vedere, condiţiile atmosferice şi anotimp. Albul accentuează compoziţia plin-gol prin jocul umbrelor şi luminilor şi este asociat cu puritatea, claritatea şi perfecţiunea.

 

Arhitectura sa încadrabilă în direcţia late-modernism, se remarcă prin folosirea panourilor metalice pătrate, glazurate cu porţelan alb, care fac că obiectul de arhitectură să nu îmbătrânească. Formele folosite sunt cubice şi induc către tehnologia viitorului, care constă în forme simple, pure şi curate. clădirile sale nu au nimic de ascuns. Spaţiile largi vitrate deschise îţi dau posibilitatea să cunoşti fiecare colţ, totul este la vedere chiar şi atunci când priveşti de afară, nimic nu este întâmplător sau inutil, fiecare linie îşi are rostul sau, nu există artificii sau elemente strict decorative. În afară de arhitectură a mai lucrat mobilier, sticlărie, ceasuri, rame şi sfetnice.

 

Meier proiectează cu un vocabular arhitectural extraordinar de concis. Stilul sau este inconfundabil. Cu o compoziţie sublimă şi o sinceritate dezarmantă el creează structuri care compun edificii îndrăzneţe.

 

Programele abordate de Meier sunt complexe şi diverse:de la locuinţe individuale şi colective la ansambluri rezidenţiale, clădiri publice, sedii de firme şi maricorporatii, clădiri pentru diverse instituţii publice, săli polivalente etc... Toate poartă aceeaşi amprentă inconfundabilă a operelor lui: jocuri de volume, umbre şi lumini, panouri albe glazurate cu pereţi de sticlă, spaţii interioare ample deschise pe mai multe niveluri, galerii, scări exterioare şi interioare ample.

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro

Elvila
TIOR

906.42 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI