TIOR

Personalitati din arhitectura - Ion Berindei

Personalitati din arhitectura - Ion BerindeiEclectismul a fost stilul specific al construcţiilor urbane româneşti începând cu mijlocul secolului al XIX-lea. Opera arhitecţilor francezi care au lucrat în Bucureştiul sfârşitului de secol XIX a fost continuată în mod strălucit de o serie de arhitecţi români, care îşi făcuseră studiile la aceeaşi Şcoală de Arte Frumoase din Paris. Unul dintre aceştia a fost descendentul unei vechi familii de boieri valahi - arhitectul Ion Berindei (Berindey).

 

Personalitate de seamă a comunităţii bucureştene, Ion Berindei s-a născut la 28 iunie 1871 în Capitală. Tatăl sau era Dumitru Berindei (1832-1884), primul arhitect român, absolvent al Şcolii de Belle-Arte din Paris. Ion Berindei a absolvit la Bucureşti Şcoală de Poduri şi Şosele, apoi a plecat la Paris pentru a studia arhitectura. Anii petrecuţi în Franţa au fost rodnici, instruindu-se în preajma unor profesori iluştri, că Girault, Daunmet şi Esquite şi s-a afirmat deopotrivă în mişcarea culturală a românilor de-acolo.

 

În 1899, Gheorghe Grigore Cantacuzino, pe atunci prim-ministru şi ministru de interne, l-a numit pe Ion D. Berindei, arhitect-şef al Serviciului Tehnic al Ministerului de Interne, unul dintre cele mai importante din ţară.

 

Proiectele ce poartă semnătură I.D.Berindei sunt impresionante şi pline de savoare, realizate într-o manieră elegantă specifică stilului Beaux-Arts. A fost iniţiatorul unui eclectism sofisticat şi exuberant, în care a creionat o atmosfera strălucitoare a spaţiului românesc.

 

Creaţia arhitectului a contribuit la remodelarea imaginii bucureştene în ultimul deceniu al secolului XIX şi primele decenii ale secolului XX, iar fiecare lucrare a să apare că o prezenţă arhitecturală individualizată, consistentă şi valoroasă.

 

Ion D. Berindei este unul dintre cei mai prolifici şi apreciaţi arhitecţi români din primele trei decenii ale secolului XX. Acesta îşi urmarea lucrările până la ultimul detaliu, nu lasă nimic la voia întâmplării, imaginaţia şi talentul, preocuparea pentru detaliu, minuţiozitatea fiindu-i caracteristice.

 

Una dintre cele mai cunoscute şi apreciate lucrări ale sale este Palatul Gheorghe Grigore Cantacuzino (Casă cu Lei) situat pe Calea Victoriei, nr. 141 a fost proiectat între anii 1898–1903, în urma hotărârii lui Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), ajuns în 1899, şeful partidului conservator şi prim-ministru, de a construi cea mai frumoasă locuinţa din Bucureşti. Piatra de temelie a fost pusă pe 3 aprilie 1902, iar inaugurarea a avut loc la 29 ianuarie 1906, printr-un mare dineu, urmat de un bal uluitor, fără precedent în ţară. Locuinţa somptuasă s-a realizat, în spiritul grandilocvent al Şcolii Beaux-Arts, cu accente Art Nouveau, iar decorarea interioarelor a fost încredinţată unor artişti faimoşi din epocă.

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro

Elvila
TIOR

907.26 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI