Personalitati din arhitectura - Alvar Aalto

08-10-2014 / Blog arhitectura

Personalitati din arhitectura - Alvar AaltoHugo Henrik Alvar Aalto, cunoscut mai ales ca Alvar Aalto a fost un arhitect finlandez şi un designer de obiecte casnice și mobilă extrem de influent al secolului 20, uneori numit Părintele modernismului în ţările nordice. Născut în Kuortane, în Marele Ducat al Finlandei, parte a Imperiului rus, Aalto a fost unul din cei mai importanţi arhitecţi ai mişcării moderne scandinave în arhitectură şi design, contirbuind decisiv la afirmarea identităţii naţionale a unei Finlande suverane. Cel mai important arhitect finlandez al secolului al XX-lea, designerul formelor organice fluide şi umanistul prin excelenţă, Alvar Aalto populează şi astăzi case din întreaga lume cu cele mai simple forme ale modernismului.

 

Fie că era vorba de arhitectură, mobilier, textile sau obiecte din sticlă, creativitatea designerului Alvar Aalto s-a modelat fără încetare, având la baza principiul operei de artă totale care nu are nevoie de completări. De altfel, fiecare clădire ridicată după planurile lui Aalto avea parte şi de influenţa creatorului în ceea ce priveşte suprafeţele interioare, designul mobilierului, al sistemelor de iluminat şi al decoraţiunilor.

 

Convingerea că materialele naturale sunt benefice atât pentru spiritul celor care le folosesc, cât şi pentru partea fizică – credea că lemnul are un efect pozitiv asupra pielii – a guvernat o mare parte din activitatea de design a lui Aalto.

 

Din punct de vedere stilistic, anvergura carierei lui, din anii 1920 până în 1970, a fost marcată de patru perioade, începând cu clasicismul nordic şi terminând cu modernismul, care a pornit în cariera lui în anii ’40.

 

Lucrări de referinţă: Baker House din cadrul MIT (Massachusetts Institute of Technology), Universitatea de Tehnologie din Helsinki, Finlandia Hall din Helsinki, Teatrul şi Opera House din Essen.

 

Aalto s-a remarcat în timpului boomului economic şi al procesului de industrializare din Finlandei, astfel că cei mai mulţi clienţi ai săi au provenit din rândul marilor industriaşi scandinavi. Arhitectul finlandez a trăit între 1898 şi 1976, iar lucrările sale reflectă nu mai puţin de patru stiluri arhitecturale, astfel că este recunoscut pentru versatilitatea să.

 

Alvar Aalto este recunoscut astăzi ca unul dintre marii maeştri ai arhitecturii moderne. În timpul carierei sale lungi şi prolifice, lucrările lui Aalto au îmbrăţişat aproape toate tipurile de instituţii publice - primarii, teatre, biserici, biblioteci şi universităţi - precum şi locuinţe standardizate şi case particulare. Arhitectură Aalto este distinct finlandeză. Aceasta este marcată de o umanitate caldă şi o individualitate puternică. Clădirile sale derivă din caracterul estetic special în relaţia dinamică cu mediul natural, la scara umană şi detalii superb realizate, cu un tratament unic al materialelor şi utilizarea ingenioasă a iluminatului. Realizată cu o deosebită fineţe, arhitectură Aalto transcende graniţele naţionale. Opera să nu este proprietatea exclusivă a Finlandei: această face parte dintr-un patrimoniu cultural comun de importantă europeană şi la nivel mondial.

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.