TIOR

Peisajul urban

Peisajul urbanPeisajul reprezintă o întindere, un teritoriu care se prezintă în faţa unui observator, devenind astfel subiectul unui tablou, al unui act artistic, sau subiect al contemplaţiei. Dar, pe lângă această definiţie cu caracter general, există numeroase tipuri de abordări din domenii variate precum geografie, ecologie, arte plastice, urbanism, peisagistică, sociologie, antropologie.


Din punct de vedere al Arhitecturii şi Urbanismului, peisajul a fost abordat din perspectiva dimensiunii spaţiale şi estetice sau din cea naturală. Odată cu dezvoltarea geografiei umane şi culturale, se pune accent şi pe dimensiunea socială şi culturală a peisajului, pe relaţia dintre societate şi mediul său de viaţă.


Spaţiu geografic de sine stătător, organism la nivelul căruia se produc schimburi de materie, energie şi informaţii, oraşul este alcătuit din elemente diferite între care se stabilesc relaţii de interdependenţă: oraşul propriu – zis şi zona sa de influenţă, cea care estompează dezechilibrele determinate de apariţia şi dezvoltarea oraşului, pe de o parte şi atenuează forţele centripete ale acestuia faţă de spaţiul înconjurător, pe de altă parte.


Organizarea spaţiului urban a devenit un domeniu de sine stătător în secolul al XX-lea, odată cu urbanismul progresiv ce promova modernismul, modernism ce şi-a pus amprenta şi asupra planificării urbane, prin apariţia de peisaje specifice.


Organizarea spaţiului urban se referă la ansamblul măsurilor necesare pentru crearea cadrului necesar desfăşurării vieţii urbane, în condiţii corespunzătoare cerinţelor economice, sociale şi estetice.


Dincolo de a se rezuma la un ansamblu de măsuri ce vizează o eficientizare a confortului urban prin îmbunătăţirea nivelului de trăi şi a calităţii vieţii, organizarea spaţiului urban reprezintă rezultatul interferenţei dintre procesele sociale şi cele spaţiale, concretizate în peisajul urban.


Privită din această perspectiva, dinamică peisajului şi a structurii interne a oraşelor, reprezintă, în fapt, o modificare în timp a tuturor componentelor.Elementele peisajului urban


Căile sunt canale în lungul cărora observatorul se deplasează în mod obişnuit, ocazional sau potenţial.


Acestea pot fi: străzi, alei pietonale, autostrăzi, canale, cai ferate etc. Pentru majoritatea persoanelor acestea reprezintă elemente predominante ale imaginii; oamenii observă oraşul când se deplasează pe aceste cai, iar multe alte elemente ale peisajului urban se dispun şi relaţionează de-a lungul acestora.


Cartierele sunt părţi relativ extinse ale oraşelor şi se recunosc datorită caracterului general, interiorizat de către locuitori sub forma unor “etichete”. Mulţi locuitori structurează oraşele în funcţie de cartiere, cu care stabilesc raporturi diferenţiate.


Nodurile reprezintă punctele strategice ale unui oraş ce focalizează circulaţia. Acestea pot fi puncte de joncţiune, locuri în care se schimbă sistemul de transport, intersecţii, locuri de trecere între 2 structuri. Multe noduri pot fi simple puncte de întâlnire a căror importanță rezidă în faptul de a concentra unele funcţii simbolice sau caracteristice fizice (parcurile). Toate locurile cu potenţial polarizant pot fi desemnate drept noduri.


Punctele de reper sunt un alt tip de referinţă punctuală, în care însă observatorul nu poate pătrunde. Acestea sunt de obicei simple elemente materiale, a căror scară e variabilă: imobile, statui, munţi etc.


“Mobilierul” străzii şi viaţa de stradă


Băncile, stâlpii pentru iluminat, pontoanele – cunoscute sub numele de mobilă stradală – se adaugă la viaţă unui peisaj urban. Maşini, autobuze, camioane, motocicletele sunt mereu printre noi şi pot să adauge detalii interesante. Fiecare orăşel sau oraş mare oferă o varietate de evenimente şi activităţi pe stăzile sale: procesiuni, clădiri în construcţie, terenurile de joacă ale copiilor, pieţe etc...

 

Sursa foto: pcgeek.ro

 

 

arh. Madalina BerindeiArhitect & Urbanist DiplomatAuditor energetic pentru cladiriSite: www.berindei.ro

Elvila
TIOR

906.19 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI