TIOR

Pasajul Macca - Villacrosse

Pasajul Macca - VillacrosseLa intersecţia dintre Podul Mogoşoaiei (actuala Calea Victoriei) şi Strada Lipscani se afla în prima jumătate a secolului al XVIII-lea Hanul Câmpineanu, proprietar fiind Comandirul de batalion Ioan (Iancu) Câmpineanu (1798 – 1863). După moartea părinţilor săi, el îşi vinde partea sa de avere, constând din hanul Câmpineanu, situat pe podul Mogoşoaiei în mahalaua Doamnei, peste drum de casele baronului Ştefan Meitani (azi prefectura poliţiei). Cumpărătorii erau Petrache (Petros) Serafim şi fratele sau Dr. Ioan Serafim.

 

În 1843, romanul de origine catalană Xavier Villacrosse, arhitect-şef al Bucureştilor, între anii 1840-1850, s-a căsătorit cu Polixenia, una dintre fiicele dragomanului Petrache Serafim. Acesta, de meserie interpret oficial în ţările din Orient, devenise proprietar al fostului han Câmpineanu. La căsătoria Polixeniei, Serafim i-a oferit acesteia clădirea hanului, că zestre de nuntă. Hanul, ce a împrumutat numele mirelui, a funcţionat că atare până la realizarea pasajului. La sfârşitul secolului, hanul Villacrosse a fost demolat fiind înlocuit cu un ansamblu de clădiri mai moderne. Între aceste clădiri s-au construit pasaje acoperite după modelul pasajelor care existau în alte oraşe din Europa şi care începuseră să apară şi în Bucureşti. Deoarece partea centrală era ocupată de Hotelul Pesht, pe care proprietarul a refuzat să îl vândă, pasajul a fost executat cu două aripi în jurul celor două laturi ale hotelului.

 

Numele pasajului s-a dat încă de la început, pentru a aminti de cei doi care au locuit în zona unde se află actualele aripi ale pasajului. Multă lume crează confuzia greşită că Villacrosse este cel care a proiectat pasajul, însă el fiind doar architect de meserie şi a avut casă în zonă. Pasajul a fost proiectat de arhitectul Felix Xenopol.

 

Ansamblul de arhitectură ''Pasajul Macca-Villacrosse'', clasat ca monument istoric, este acoperit cu sticlă galbenă, pentru a crea o atmosfera de intimitate, şi este bogat ornamentat cu stucaturi, ornamente arhitectonice în relief. La intrarea dinspre strada Eugen Carada, este realizat un portal monumental. Rotonda de după intrare are un acoperiş cu vitraliu de sticlă. Ca şi în prezent, în pasaj se puteau găsi diferite magazine la parter, aici funcţionând şi unele instituţii publice. Un exemplu, în acest sens, a fost Bursă de Valori Bucureşti, care şi-a avut primul sediu în Pasajul Macca-Villacrosse. La etaj, de asemenea camerele puteau fi închiriate.

 

În anii regimului socialist, pasajul era cunoscut sub denumirea de pasajul Bijuteria, după numele magazinului cu acest nume de pe Calea Victoriei. După 1989, pasajul şi-a reluat numele iniţial de Macca-Villacrosse şi a fost redat vechilor proprietari. Pasajul nu a fost renovat şi în locul micilor magazine s-au instalat diferite restaurante, printre care un bar-restaurant, o cafenea, un bistrou, un restaurant chinezesc şi o bijuterie de lux.

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro

Elvila
TIOR

906.45 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI