TIOR

Parcul de la Villette

Parcul de la VilletteUn proiect premiat şi recunoscut pentru arhitectura atipică şi strategia de organizare urbană, La Villette a devenit parc cultural şi reprezintă cel mai mare spaţiu amenajat peisager din capitala franceză cu 35.5 hectare aparţinând de cartierul Pont de Flandre din arondismentul 19. Parcul reprezintă cea mai mare concentraţie de locaţii culturale din Paris, incluzând Cîté des Sciences et de l'Industrie cel mai mare muzeu ştiinţă din Europa, şi prestigiosul Conservator din Paris. Parcul a fost proiectat de Bernard Tschumi, un arhitect francez de origine elveţiană care a construit între 1984-1987 în parteneriat cu Colin Fournier pe locul unor abatoare mari pariziene un proiect de reamenajarea urbană. Acum fostele târguri de vite şi abatoare din La Villette sunt un parc cultural futurist şi un muzeu interactiv de ştiinţe.

 

Originea parcului este în teoriile deconstructiviste care sunt o extensie firească a arhitecturii post-moderne, bazată pe idei de fragmentare, axată pe manipularea percepţiilor, iar designul lui Tschumi a fost un răspuns la ideile lui Derrida, fiind de fapt un experiment architectural asupra spaţiului, formei şi modului în care acestea relaţionează cu abilitatea unei persoane de a recunoaşte şi interacţiona.

 

De la finalizarea lui în 1987, parcul a devenit o atracţie populară atât pentru rezidenţii Parisului, cât şi pentru vizitatorii străini. Se estimează că 10 milioane de oameni vizitează parcul în fiecare an, cu precădere pentru a lua parte la o varietate de activităţi culturale şi educaţionale. Cu colecţia să de follies, grădini tematice şi spaţii deschise variate ce merită să fie explorate, parcul a reuşit să creeze o zona care se adresează atât adulţilor cât şi copiilor.

 

Parc de la Villette beneficiază de multe spaţii foarte ample numite de localnici „prairies” care sunt foarte populare pentru picnic-uri şi diferite jocuri în aer liber. Aceste zone deschise oferă o serie de privelişti deosebite ale Canalului de l’Ourq care traversează parcul. Pe perioada verii, în zona numită Prairie du Triangle, se organizează destul de des un cinematograf în aer liber unde sunt proiectate filme celebre.

 

La Villette înglobează de asemenea şi o serie de zece grădini tematice. Fiecare grădina este creată cu o diferită reprezentare a deconstructivismului architectural şi încearcă să creeze spaţii prin mijloace sculpturale. În timp ce unele din grădini au design minimalist, altele sunt construite dintr-o sumedenie de elemente, având ca public principal copiii. De exemplu Le Jardin du Dragon găzduieşte o sculptură din oţel ce înfăţişează un dragon, de dimensiuni impresionante, a cărui coadă este un tobogan de 30 de metri, destinat jocului infantil.

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro

Elvila
TIOR

906.45 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI