TIOR

Palatul Culturii din Iasi – exponent de seama al stilului neogotic

Palatul Culturii din Iasi – exponent de seama al stilului neogoticPalatul Culturii din Iaşi este un exponent de seama al stilului neogotic. Edificiul păstrează amprenta romantismului târziu, fiind una dintre ultimele construcţii ale sale.

Clădirea care adăposteşte Palatul Culturii din Iaşi a fost deschisă în data de 11 octombrie 1925, după 19 ani de lucru. Arhitectul responsabil cu proiectul este I.D Berindei. În primii 30 de ani de funcţionare, Palatul Culturii a îndeplinit rolul de Palat de Justiţie, iar după aceea a găzduit cele mai importante evenimente culturale ale oraşului Iaşi, dar și multe alte funcții.

Palatul Culturii poartă amprenta stilului neogotic, ce este caracterizat de multe detalii ornamentale, elemente heraldice la exterior, aripi cu iesinduri semicirculare, turnuri boltite s.a.m.d. Cele mai importante săli ale Palatului Culturii sunt Sala Gotică (unde se află mozaicul unui adevărat bestiar medieval, care cuprinde grifoni, acvile bicefale lei etc...), Sala Henri Coandă şi Sala Voievozilor. (unde sunt numeroase picturi în stilul frescelor medievale din ctitoriile Moldovei).

Palatul Culturii are 298 de camere, care totalizează 36.000 mp. Proiectul iniţial prevedea 365 de camere, însă a trebuit să se renunţe la o parte din acestea. Încă din primii ani de funcţionare, edificiul a fost dotat cu iluminat electric, încălzire cu sistem pneumatic, ventilație, termostate şi aspiratoare, activate de la centrală maşinilor, aflată la subsol.

Elvila
TIOR

907.19 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI