TIOR

Opera din Oslo

Opera din OsloDesign-ului premiat al construcţiei Operei din Oslo a fost caracterizat de experți ca având teme puternic identificabile, care leagă clădirea de cultura orașului. De asemenea, aceasta prezintă o expresie neobişnuită şi unică, care este în acelaşi timp deosebită şi inovatoare.

Proiectul a dezvoltat un program extrem de complex, într-un plan general simplu care a integrat atât abordarea practică şi intuitiv-sculpturală pentru modelarea formei exterioare. Forma neregulată a Operei din Oslo a devenit un reper şi nucleu de interes pentru oraş. Acoperişul accesibil şi lobby-urile publice deschise fac din această construcţie un monument social şi sculptural.

Imobilul este important pentru peisajul arhitectural şi favorizează astfel sensibilizarea publicului şi angajamentul cu artele. Spaţiile vitrate generoase la nivelul străzii oferă publicului o bucăţică din activităţile atelierelor interioare.

Cafenelele şi magazinul de cadouri, integrate perfect în caracterul îndrăzneţ al clădirii, cu accesul lor la malul marii, sunt destinaţii care oferă oportunităţi de a genera venituri pentru instituţie oferind în acelaşi timp o utilitate publică generală.

În lunile de iarnă, gheaţa se formează adesea de-a lungul rampei şi troienele modifică forma clădirii. Acoperişul este proiectat pentru a fi accesibil în toate anotimpurile, invitând vizitatorii să urce pe învelitoarea sa pe tot parcursul anului. Astfel, Opera din Oslo face parte din strategia de revitalizare a oraşului, de reamenajare a malului apei, transformând oraşul într-un spaţiu public activ.

Opera este construită pe piloni din fiordul Oslo, şi se extinde spre portul din oraş, oferind publicului mai mult spaţiu pe malul marii. Opera Nouă creează o conexiune vizuală puternică între centrul şi zonele de est din oraş.

Opera este una dintre multele structure proiectate de Snøhetta - holul clădirii este format din spaţii publice, libere şi deschise publicului 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Tot aici, regăsim galerii care se desfăşoară în paralel cu sala principala deschisă şi faţadele care permit vederea spre oraş şi fiorduri.

Forma curbilinie a acestui perete din hol creează buzunare de scaune şi zone pe care oaspeţii se pot retrage în timpul pauzei. Interioarele au fost proiectate de Snøhetta pentru a oferi o calitate complementară la formele informale şi fluide ale zonelor publice integrate iar zonele de relaxare sunt aranjate pentru a promova confort, în timp ce mobilierul este şi el modular pentru a permite o schimbare în funcţie de cerinţe. Imobilul este, de asemenea, un loc de muncă practic, funcţional orientat pentru 600 de persoane. Opera are 3 teatre şi o varietate de spaţii de practică şi pentru repetiţii. Sala principala este concepută ca o cameră în formă de potcoavă, care aminteşte de teatrele clasice din trecut.

arh. Madalina Berindei

Arhitect & Urbanist Diplomat

Auditor energetic pentru cladiri

Elvila
TIOR

907.23 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI