TIOR

O casa este o masinarie pentru a trai in ea

O casa este o masinarie pentru a trai in eaCharles-Édouard Jeanneret-Gris, cunoscut sub pseudonimul de Le Corbusier, pe care l-a adoptat a fost un arhitect, urbanist, decorator, pictor, sculptor, realizator de mobilier, teoretician şi scriitor elveţian, naturalizat cetăţean francez, faimos, pentru contribuţiile sale importante la curentele arhitecturale ce astăzi poartă numele de modernism, brutalism sau stilul internaţional în arhitectură, alături de Ludwig Mies van der Rohe,Walter Gropius si Theo van Doesburg. Le Corbusier este, de asemenea, cunoscut ca teoretician şi promotor al Purism-ului, respectiv al conceptului de arhitectură adaptată proporţiilor şi nevoilor fireşti ale corpului uman, precum şi forţa motrice a seriei de congrese dedicate arhitecturii , Congrès Internaţional d'Architecture Moderne, care au influenţat pentru mai multe decenii drumul arhitecturii secolului al XX-lea.

 

Cariera sa de cinci decenii conţine o opera substanţială, care include clădiri construite de el în toată Europa, India şi America.

 

Arhitectul francez Le Corbusier a studiat proporţiile umane, fiind un promotor al arhitecturii adaptate la dimensiunile corpului uman. A publicat în 1950 tratatul "Modulatorul", în care tratează secţiunea de aur a siluetei umane, aplicată la proporţiile funcţionale în arhitectură. Pornind de la ideea că secţiunea de aur se regăseşte în proporţiile siluetei umane a raportat între ele părţile succesive ale corpului, de aici rezultând dimensiuni standard pentru anumite corpuri de mobilier.

 

Le Corbusier a expus cele cinci principii de bază ale operei sale în diverse articole din Spiritul Nou. Primul principiu este cel al mutării fundaţiei din sol către stîlpi de beton armat. Al doilea şi al treilea principiu derivă din primul: camere configurate la dorinţa şi faţade libere, prin lipsa pereţilor portanţi.

 

Al patrulea principiu presupune existenţa unei bande cât mai largi de ferestre către curtea înconjurătoare. Iar grădina de pe acoperiş compensează spaţiul verde înlocuit de clădire. În proiectele sale se identifica câteva principii care se regăsesc în întrega operă:

 

- lipsa zidurilor portante;

 

- adoptarea sistemului cu puncte de sprijin distantate pentru degajarea spaţiilor;

 

- planşee purtătoare care creează spaţiu liber;

 

- pereţi despărţitori de orice formă, corespunzători necesităţilor funcţionale şi plastice;

 

- faţade aerisite cu reazemele retrase în interior;

 

- ferestre desfăşurate pe cât posibil pe tot frontul;

 

- terasa-grădină;

 

- casa nu este mobilată ci echipată;

 

- culoarea, ca mijloc de amplificare a spaţiilor;

 

În toate proiectele sale arhitectul pune accent pe perceperea spaţiului în mişcare. A tratat problemele de arhitectură în permanentă legătură cu cele ale urbanismului. „Arhitectura există în cel mai mic obiect aflat în casă, pe stradă, în oraş şi încă dincolo de acesta.”

 

 

arh. Madalina Berindei

 Arhitect & Urbanist Diplomat

 Auditor energetic pentru cladiri

 Site: www.berindei.ro

Elvila
TIOR

906.45 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI