Cartierul Tamisa

Muzeul de Foc

Muzeul de FocPovestea Muzeului de Foc a început atunci când echipa de proiectare a fost rugată să proiecteze pavilionul de expunere care ar fi trebuit să promoveze oraşul Żory – Polonia şi pentru a prezenta oportunităţile sale noilor veniţi, turişti, parteneri şi investitori.

Localizarea pavilionului a fost aleasă pe un sit expus lângă drumul principal de acces spre oraş însă parcela a avut o mulţime de dezavantaje, în special un număr mare de infrastructuri subterane care au pus în dificultate realizarea proiectului.

Structura redusă în dimensiune apare la marginea oraşului şi acţionează ca un punct de reper, care indică intrarea în oraş. Această clădire cu o formă de arhitectură neobișnuită, Muzeul Focului, seamănă cu o flacără, care se desprinde din dansul focului de tabără. Numele oraşului – Żory înseamnă “foc”, “ars”, “flăcări”. În secolul XII, când s-a înfiinţat Żory, a fost arsă o suprafaţă de pădure, cu scopul de a crea spaţiu liber pentru noul oraş. Această tradiţie încă se menţine şi localnicii organizează Festivalul de Foc în timpul verii, iar logo-ul a oraşului este o flacără. Acesta este conceptul care stă la baza construirii Muzeului de Foc sub forma unei flăcări.

Clădirea este compusă din plăci de cupru care se aseamănă cu un dans de flăcări. Podeaua este pavată cu piatră neagră. Clădirea „Museum of fire” este prevăzută cu 3 intrări, o sală multifuncţională şi una de recepţie, dar şi cu o sală de expoziţie subterană.

Pavilionul cuprinde 3 pereţi "ondulați", îmbinaţi cu secţiuni vitrate, formând o compoziţie asemănătoare unei sculpturi. Clădirea se află pe un terasament, şi din această cauză este vizibilă din toate direcţiile. Arhitecţii Barbara şi Oskar Grabczewski au rupt, îndoit şi tăiat corpul clădirii în aşa fel încât să reprezinte comportamentul natural al focului. Asemănarea cu focul este accentuată de faţada din cupru, care declanşează impresia unui foc mistuitor, atunci când sclipeşte în lumina soarelui.

Cuprul redă în sine culoarea focului, dar fiind lustruit, aici străluceşte şi mai puternic, reflectând împrejurimile. În timpul construcţiei, atunci când solul a fost excavat, clientul a venit cu ideea de a folosi spaţiul subteran pentru a plasa o sală de expoziţie mare acolo. Aşa a apărut soluţia ca întreaga clădire ar trebui să devină Muzeul Focului. În interiorul clădirii sunt utilizate ziduri de beton natural, iar aici se află mai multe săli de expoziţie, care au forme neobişnuite. Clădirea adăposteşte expoziţii multimedia, prezentând aspectele ştiinţifice ale fenomenelor naturale care ne înconjoară.

arh. Madalina Berindei

Arhitect & Urbanist Diplomat

Auditor energetic pentru cladiri

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI