TIOR

Monumente de arhitectura din Romania – cetatea Calnic

Monumente de arhitectura din Romania – cetatea CalnicUnul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectură din România, cetatea Calnic are o istorie foarte interesantă şi lungă. Site-ul travelworld.ro a realizat una dintre cele mai bune prezentări ale monumentului arhitectural, pe care v-o redăm, pe scurt, în continuare.

 

Cetatea Calnic se află în Transilvania, între Sibiu şi Sebeş, în satul care-i poartă numele. Elementele care definesc acest monument sunt trăsăturile specifice reşedinţelor nobiliare, care se îmbină cu trăsăturile fortificaţiilor rurale din Transilvania. Acest lucru a fost posibil datorită influenţelor nobililor şi a comunităţii săteşti, din perioada medievală.

 

Cetatea Calnic a fost inclusă pe lista Patrimoniului Mondial Unesco şi datorită stilului sau arhitectural special. Iniţial, la data construcţiei sale, în partea a două a secolului al XIII-lea, monumentul arhitectural era un turn de locuinţa fortificat cu un şanţ de apă ce înconjura cetatea. Cetatea păstrează încă elemente gotice, precum biforă (fereastră din piatră profilată).

 

Până în secolul al XIV-lea, cetatea Calnic a fost reşedinţa nobililor saşi. Aceştia au vândut-o ţăranilor din sat la jumătatea anilor 1430. După 2 secole, sătenii au fortificat turnul porţii şi au construit o capelă în curtea interioară. În această epocă au fost incluse şi elemente renascentiste, precum panouri pictate cu imprimeuri florale.

 

La jumătatea secolului al XX-lea, cetatea Calnic a fost restaurată sub supravegherea arhitectului Ştefan Balş. De câţiva zeci de ani, în interiorul cetăţii sunt organizate expoziţii de artă şi documentare. De asemenea, monumentul găzduieşte şi o bibliotecă, în casa parohială, dar şi concerte de muzică medievală.

 

Elvila
TIOR

907.31 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI