TIOR

Manastirea Water Moon

Manastirea Water MoonFinalizată în 2012, Mănăstirea Water Moon este un proiect recent realizat de celebrul arhitect din Taiwan, Kris Yao. Mănăstirea este casă pentru o congregaţie de budişti din Dharma.

 

Clădirile mănăstirii sunt păstrate în conformitate cu principiile simplităţii budismului Zen. Structurile sunt realizate în mare parte din beton armat expuse, combinat cu sticlă şi lemn cu acesta din urmă, în principal utilizat în Sala Mare Buddha.

 

În faţa Sălii Mari se află un iaz dreptunghiular de 80 de metri, cu inserţii în formă de lotus. Se spune că acest iaz descrie esența conceptului de apa - lunii : într-o noapte clară, luna se va reflecta în apă limpede a iazului. Reflecţia ar putea părea la fel de mare şi luminoasă ca luna în sine, dar în cele din urmă, este doar o iluzie, la fel ca cele mai multe alte lucruri de pe pământ.

 

Un coridor lung și îngust se întinde de-a lungul apei din iaz de la Sala Mare Buddha. Cele două ziduri ale coridorului sunt întrerupte alternativ, lăsând lumina să intre şi permite vizitatorilor vederi pe diferitele elemente arhitecturale ale mănăstirii. Parcurgerea pe jos în interiorul coridorului oferă un sentiment de linişte şi seninătate.

 

Pe partea de vest a spaţiului, cele 260 de caractere ale Sutrei Inimii sunt sculptate într-un perete din lemn masiv. Se poate observă o structura mare de oţel de culoare închisă, pătrate de dimensiuni păstrate în acelaşi ton, care oferă contrast cu betonul, iar lumina soarelui străluceşte printre sculpturile ce domină sala cu personajele gigantice ale sutrei. Aceeaşi temă de utilizare a sculpturilor şi luminei pentru a proiecta sutre budiste pe suprafeţe mari este folosită din nou pentru zona de locuit, cu 5.000 de caractere exprimate în panouri mari de beton.

 

Pe lângă noile structuri create de Kris Yao, mănăstirea reţine unele din elementele sale originale. Cel mai notabil este Farmhouse-ul original, fiind înconjurat de palmieri înalţi în mijlocul unei peluze şi Poarta Compasiunii care este, de asemenea, una dintre elementele originale. Construcţia are vederi pe toate cele patru lături atât către răul Keelung, cât şi către muntele Datun.

Ca o concluzie, Mănăstirea Water Moon este o o lucrare deosebită care înfioară şi copleşeşte, fiind un spaţiu de o profundă spiritualitate ce conlucrează către un perfect echilibru emoţional, mental şi fizic.

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Elvila
TIOR

906.27 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI