Cartierul Tamisa

Locuinte colective moderne in Boston

Locuinte colective moderne in BostonAceastă nouă clădire rezidenţială formată din nouă unităţi ocupă un teren mic, dar unic pe malul marii, în East Boston. Situat între cartierul rezidenţial Jeffries şi un şantier naval activ, o galerie de artă publică şi o cafenea, design-ul complexului utilizează materiale industriale, pentru a realiza o interpretare contemporană a contextului în timp ce dizolvă limita dintre clădire şi oraş.

Planificarea retragerilor, inclusiv restricţiile impuse de vecini ca regim de înălţime, cerinţele de parcare din oraş şi dorinţa dezvoltatorului de a oferi vederi către apă pentru fiecare unitate au prezentat o oportunitate de a reface strategic tipologia rezidenţială standard.

Rezultatul este de nouă unităţi stivuite tubular, în care condiţiile de viaţă, zona de luat masa şi de gătit sunt situate pe faţada din faţă a clădirii şi sunt comprimate pe orizontală, având vederi panoramice către apă şi orizontul oraşului Boston. Spaţiile de dormit, sunt dispuse în partea din spate a clădirii. Ca finisaje, clădirea amestecă o paletă de material industrial din oţel ondulat şi ochiuri de cablu cu inserţii de cedru roşu cald.

Arhitecţii au lucrat îndeaproape cu o echipă de înaltă calificare a lucrătorilor din metal pentru a dezvoltă o metodă de fabricaţie pentru rama de faţadă şi detaliile de fixare pentru plasa de sârmă, în cele din urmă combinând forţă de muncă din fabrică şi cea manuală. Fiecare panou cu ochiuri de sârmă a fost parţial fabricat de către producător iar apoi prelucrat cu migală la faţă locului în cablurile care definesc marginea fiecărei faţade.

Geometria unică a volumetriei, altitudinea clădirii de pe sol, de la nivelul ochiului, precum şi transparenţă lobby-ului efectuază o negociere între tectonică clădirii şi cadrul existent. Regăsim plante agăţătoare care intercalează cu suprafeţele opace şi oferă umbră pentru locuitori vara, dar şi un lobby care acţionează ca o zonă deschisă pentru expoziţiile de artă rotativă vizibilă atât din interior, cât şi de pe stradă.

Echipa de proiectare îmbină restricţiile de planificare şi de zonare într-o oportunitate de a construi locuinţe atipice placate sau dublate în materiale industriale formând unităţi locative ce au vederi panoramice spre portul Boston, limite de înălţime şi parcaje minimale dar conţinând în acelaşi timp toate tipurile de funcţiuni necesare. Astfel cele nouă apartamente, care au fost complet construite şi deja locuite, au câştigat premiu pentru Design Rezidenţial.

arh. Madalina Berindei

Arhitect & Urbanist Diplomat

Auditor energetic pentru cladiri

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI