TIOR

Institutul Lumii Arabe, capodopera arhitecturala din Franta

Institutul Lumii Arabe, capodopera arhitecturala din FrantaInstitutul Lumii Arabe se află pe malul stâng al râului Sena şi a fost construit de arhitectul Jean Nouvel în anii '80, după ce Franţa a încheiat un parteneriat cu circa 18 state arabe pentru a stabili instituţia. Construcţia reprezintă un simbol de cooperare şi schimb cultural între Lumea Arabă şi Franţa, încorporând spaţii de expoziţii, un muzeu, o bibliotecă, un restaurant ce serveşte preparate libaneze şi o hala cu 300 de locuri. Turiştii pot vedea manuscrisuri antice, vase din aceeaşi perioadă, instrumente astronomice şi ştiinţifice.

 

Faţada institutului îţi taie respiraţia, fiind create din mii de mecanisme din oţel în formă de iris, care se deschid şi se inched în funcţie de puterea soarelui. Modul în care exteriorul se prelungeşte în interiorul clădirii este una din procuparile majore ale lui Jean Nouvel. Transparenţa este obsesia lui, paradoxul este ceea ce îl caracterizează. Acestea se regăsesc în design-ul architectural al Institutului Lumii arabe.

 

Jean Nouvel are destule lucrări cât să umple o zi întreagă de plimbare prin Paris și concepte care să ne dea de gândit pentru multă vreme de acum încolo. Greu de crezut că nişte reprezentanţi ai ţărilor arabe ar fi de acord să-şi depună averea culturală din Paris într-o clădire futuristă . Şi totuşi în 1980, 18 reprezentanţi ai ţărilor arabe au încredinţat proiectul construirii Institutului lumii arabe lui Jean Nouvel. Situat la graniţa dintre două părţi distincte – Parisul vechi şi clădiri de construcţie recentă, institutul este gândit că un nod de legătură între Universitatea Jussieu Jardin de Plantes, gara Austerlitz Notre Dame de Paris.

 

Mozaicul, atât de frecvent întâlnit în interioarele arabe, este aici perforat în metal, într-un ansamblu high-tech surprinde. Trepte de sticlă şi metal, faţade în care se oglindeşte cerul şi care permit jocuri halucinante de lumini şi umbre. În clădire se află un muzeu, o bibliotecă, sală de conferinţă, un restaurant, birouri şi bineînţeles un magazin al muzeului şi o ceainărie cu obiecte de artizanat la vânzare. În fiecare sâmbătă se organizează plimbarea pe urmele istorice ale culturii arabe în Paris.

 

“Institute du monde arabe” imaginat de Jean Nouvel a luat premiul Aga Kahn pentru contribuţii arhitecturale la cultură islamică. Terasă oferă o frumoasă privire de ansamblu a Parisului, de sus şi are şi avantajul că nu este tocmai un punct aglomerat de ''belvedere''. De asemenea în 2008 arhitectul francez Jean Nouvele a primit distincţia de onoare premiul Pritzker, recompensa cea mai prestigioasă a arhitecturii mondiale, echivalent al premiului Nobel.

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro

Elvila
TIOR

907.28 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI