TIOR

Importanta iluminatului intr-un spatiu

Importanta iluminatului intr-un spatiuLumina are rolul de a influența percepția individului asupra unui spațiu și capacitatea de a modifica dispoziția oamenilor. Aceasta te face să te simți relaxat și în siguranță în propria casă și de aceea studiul iluminatului interior, atunci când vine vorba de amenajarea unei camere, este absolut necesar.

 

Iluminatul îndeplinește sarcinile vizuale pentru un spațiu și completează din punct de vedere estetic alegerea design-ului interior.

 

 

Există mai multe tipuri de iluminat, iar fiecare are un anumit scop.    

            

Iluminatul natural vine bineînțeles de la spațiile vitrate (ferestre sau iluminatoare) și variază în funcție de anotimp sau starea vremii. Gradul de intensitate și de strălucire poate fi diferit. Atunci când proiectăm o casă, iar orientarea terenului ne obligă să poziționăm camera de zi sau dormitoarele către nord, putem câștiga prin proiectarea unor suprafețe vitrate generoase.

 

Iluminatul general asigură o distribuție uniformă a luminii astfel încât să existe o iluminare suficientă pentru a desfășura activități generale, cum ar fi discuțiile interactive sau curățenia. Acest tip de iluminat este asigurat de sursa de lumină din plafon.

 

Iluminatul ambiental oferă o iluminare mai fină, o lumină discretă, ce se folosește pentru a da atmosfera unui spațiu sau pentru a face trecerea dintre două încăperi. Acest tip de iluminat se poate realiza cu ajutorul luminii indirecte, prin scafe, tavane false mai coborâte față de înălțimea camerei.Importanta iluminatului intr-un spatiuIluminarea punctuală sau de accent oferă o lumină directă concentrată asupra unor elemente arhitecturale sau decorative, asupra unui punct de interes reprezentat de un tablou sau o statuie. Aceasta scoate  în evidență un element din încăpere.

 

În funcție de cromatica și funcțiile unei camere, se folosește lumina caldă, neutră sau rece.       

                             

Lumina caldă se folosește în spațiile unde se dorește un nivel de iluminare scăzut, cum ar fi dormitorul, iar cea rece în spațiile care necesită activități cu un grad sporit de concentrare  - birouri, blat de lucru, bucătărie etc...

 

Iluminatul reprezintă utilizarea deliberată a luminii pentru a obține un efect practic sau estetic.

 

Iluminatul include utilizarea ambelor  surse de lumină artificială ca lămpi și corpuri de iluminat, precum și iluminarea naturala prin captarea lumina zilei. Lumina zilei (folosind ferestre, luminatoare, sau rafturi deschise) este uneori folosit ca principală sursă de lumină în timpul zilei în clădiri. Acest lucru poate economisi energie, în loc de a folosi iluminatul artificial, care reprezintă o componentă majoră a consumului de energie în clădiri. Iluminarea corespunzătoare poate îmbunătăți aspectul unei zone, avand efecte psihologice pozitive asupra ocupanților.

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro

Elvila
TIOR

907.34 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI