Cartierul Tamisa

Hadaway House

Hadaway HousePlacată cu cherestea şi urmărind forme care redau jocul structural al zăpezii, acesta cabană de ski oferă nişte panorame superbe asupra Whistler Valley, situată într-o populară staţiune aflată la 80 mile nord de Vancouver în British Columbia. Denumit Hadaway, proiectul este realizat de studioul de arhitectură Patkau Architects din Vancouver şi se desfăşoară pe 460 mp, iar situl este localizat pe o pantă din staţiune între bolovani stâncoşi foarte abrupţi de la care a plecat şi conceptul arhitectural.

Din cauza terenului foarte accidentat, la stradă, în partea de sus a pantei, a fost posibilă realizarea unei intrări înguste şi a unei încăperi pentru garaj. Panta acoperişului este concepută astfel încât să permită alunecarea uşoară a zăpezii de pe învelitoare.

Forma exterioară a casei este modelată de intersecţia a două considerente principale: prima este amprenta la sol admisă a construcţiei şi regimul de înălţime, iar al doilea este nevoia de a elibera acoperişul de încărcătură de zăpadă. Construcţia este un hibrid de sisteme monolitice şi înrămate. Dalele şi pereţii care înconjoară etajul inferior sunt din beton, în timp ce nivelurile superioare sunt o compozite de oţel şi structura din lemn masiv, cu carcase din lemn ca umplutură. Întreaga structură este învelită cu un ecran monolit de 2 x 6 panouri de cedru deschise distantate şi de pereţi de compartimentare. Masa termică a structurii de beton inferior amortizează diferenţele de temperatura din casă atât vara cât şi iarna.

Betonul încorporat în parterul casei oferă izolare pentru extremele climei canadiane, în timp ce nivelurile superioare sunt construite dintr-o structura de oţel cu închideri de lemn .Întreagă clădire este placată cu scânduri de lemn, o varietate de esenţă tare de obicei cultivate în unele părţi din Sudul şi Centrul Americii. Garajul situat în partea din spate a casei oferă un spaţiu pentru a stoca şi echipament de schi, uscătorie şi dressing. Încăperea este acoperită cu lamele de acelaşi lemn, ceea ce face aproape imposibil de distins zona în faţada. Intrarea principala este amplasată într-un decroş în structura înalta într-o parte a zonei de garaj.

Nivelul principal este, în esenţă, un spaţiu mare, cu living, dining şi bucătărie. O crăpătură verticală a spaţiului rulează sub cea mai mare creastă acoperişului, intersectând volumul deformat şi aduce lumina din cea mai adâncă parte a secţiunii şi a planului. Scările cresc făcând legătura cu spaţiul superior - suită dormitor matrimonial şi de studiu. Mai jos, la cel mai jos nivel , sunt spaţii mai intime care adăpostesc camere de oaspeţi şi o altă cameră de zi, precum şi un spaţiu de anexe.

arh. Madalina Berindei

Arhitect & Urbanist Diplomat

Auditor energetic pentru cladiri

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI