TIOR

Esfera City Center

Esfera City CenterSituat în canionul Huajuco, în Canada, Esfera City Center este primul oraș din Monterrey, un loc care va suferi o transformare de la rădăcină.

 

Segmentul rezidențial pentru marele proiect din Esfera City va fi condus de Zaha Hadid, câștigătoare a premiului Pritzker, premiul din 2010 a Stirling Royal Institute of British Architects și Imperiale Premium în 2011.

 

În lucrările sale sunt surprinse echilibrul plasmatic si geometriile alungite curbate si structurile fragmentate.

 

De la o idee pornită inițial pentru 12 ansambluri rezidențiale omogene, Zaha Hadid Architects (ZHA) a propus un design alternativ cu 981 de unități dispuse în jurul trei laturi ale sitului rectangular. Fiecare parte a clădirii a fost modelată pentru a optimiza orientarea catre mediu, creând o serie de curți interioare și exterioare interconectate, gradini și spații publice, atat pentru rezidenți cât și pentru vecinii.

 

Prin fragmentarea treptată a volumului total al proiectului, relația sa cu contextul în care se afla, este personalizat pentru a deveni solid în unele zone și permeabil în altele. Aceasta tranziție de la solid la poros reflectă contrastele extreme care caracterizeaza materialul urban din jurul: din partea comercială zgomotoasă cu autostrada de opt benzi la zone liniștite, cu densitate scăzută, la evoluții suburbane care s-au extins la baza munților din departare. Adaptarea la aceste adiacente variante oferă proiectului multe grade diferite de spații deschise publice și private integrate.

 

Proiectul include și un parc de 30.000 de metri pătrați, cu cafenea, sală de gimnastică și de lectură și un amfiteatru pentru concerte. Orientată spre spațiul verde poziționat central, fiecare reședință are un balcon privat, iar conceptul este programat pentru a fi finalizat în trei faze, cu prima etapă până în 2018.

 

Zona de birouri și hoteluri este proiectată în colaborare cu biroul lui Rodrigo de la Peña. Lucrările sale au întotdeauna un sigiliu de modernitate în formele sale, armonie în detaliile sale și sustenabilitatea proiectului.

 

Partea comercială va fi proiectată de biroul lui Sordo Madaleno. Lucrările sale îmbină tradiția mexicană cu stilul contemporan de arhitectură, oferind o etichetă unică pentru fiecare dintre proiecte.

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Elvila
TIOR

906.36 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI