TIOR

Despre un ansamblu rezidential exclusivist - Palm Islands

Despre un ansamblu rezidential exclusivist - Palm IslandsInsulele Palmier sunt trei insule artificiale din Dubai, Emiratele Arabe Unite. Fiecare insulă are forma unui palmier acoperit cu o semilună. Aşezările de pe insule găzduiesc centre rezidenţiale, de agrement şi de divertisment. Întinse la 5,5 kilometri în largul Golfului Arabiei se regăsesc unele dintre cele mai complexe proiecte urbane.

 

Ideea construirii acestor insule aparţine şeicului Mohammed bin Rashid Al Maktoum şi are ca scop creşterea ratei turismului în Dubai. Fiecare parte a complexului insular este proiectată să dea formă unui uriaş palmier - de unde şi numele acestui proiect - înconjurat de un arc de cerc menit să-l protejeze de valurile marii, iar suprafaţa câştigată marii va fi transformată în proprietăţi private cu case de vacanţă, centre de tratament, mall-uri, parcuri acvatice şi nenumărate alte facilităţi. Insulele palmier sunt situate pe coasta Emiratelor Arabe Unite la Golful Persic şi vor adauga încă 520 km la plajele Dubaiului. Lucrurile au mers atât de bine, încă celebrităţi din lumea întreagă s-au înghesuit să cumpere, la preţuri astronomice, locuinţe aflate încă în stadiu de proiect.

 

Structura de rezistenţă a digului este dată de divese materiale precum: o fină fâşie de nisip, aşezată chiar pe fundul marii, acoperită apoi de un strat de material permeabil, geo-textil, produs artificial ce asigura faptul că structura nu este dusă de valuri. Apoi urmează primul strat de protecţie, alcătuit din bucăţi uriaşe de roca, fiecare cântărind în jur de o tonă, iar în mijlocul structurii fiind aşezate stânci cântărind între 2 şi 4 tone ridicate cu ajutorul macaralelor plutitoate. Aranjarea rocilor a fost realizată cu ajutorul excavatoarelor submarine sub atentă supraveghere a inginerilor, dar şi a scafandrilor experimentaţi. Deasupra se află un stat de pietre mai mici încadrate de stânci cu o masă de circa 6 tone.

 

Problema cea mai mare cu care s-au confruntat arhitecţii Palm Jumeirah şi Jebel Ali se leagă de eroziune. Şi nu este vorba despre ceva reparabil, locuri uşor atinse de vânt şi apă, unde se pot adaugă alte câteva tone de nisip, ci este vorba de modul dinamic în care insulele create de om afectează mediul subacvatic. Consecinţele pe care le au transformările acestuia asupra elementelor naturale pot interveni la viitoarele degradări ale ecosistemului.

 

Cea mai mică dintre Palm Islands este Palm Jumeirah, autoproclamată „A opta minune a lumii”, o insulă cu o suprafaţă de 20 kmp, formată din 17 frunze de palmier. Construcţia ei a început în 2001, iar cheile primelor apartamente le-au fost înmânate proprietarilor cinci ani mai târziu. Pentru a o ridică, muncitorii au folosit 94 de milioane de metri cubi de nisip şi 7 milioane de tone de piatră. Printre vedetele care au cumpărat locuinţe aici se află şi cunoscutul fotbalist David Beckham și Palm Jebel Ali, cea de-a două insulă a arhipelagului artificial, a început să fie ridicată în 2002, iar potrivit proiectului, suprafaţă ei e cu 50% mai mare decât cea a Palm Jumeirah.

 

Palm Island Dubai (Jumeirah Palm Island) este una dintre cele mai ambiţioase evoluţii imobiliare de pe pământ, fiind considerată a 8-a minune a lumii. Aceasta este una dintre cele trei insule numite Insulele Palm (Palm Jumeirah, Palm Jebel Ali şi Palm Deira), care se extind în Golful Persic.

 

Pe această insulă se află hoteluri, vile, clădiri cu apartamente, plaje, porturi de agrement, restaurante, precum şi o varietate de puncte de vânzare cu amănuntul. Vilele de pe insulă sunt construite pe două rânduri, cu un drum la mijloc, astfel încât fiecare vilă are acces direct la plajă.

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro

Elvila
TIOR

907.34 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI