TIOR

Despre tapet

Despre tapetDe cele mai multe ori, ca să nu dăm greş în amenajarea diferitelor încăperi, putem opta pentru o lavabilă simplă, albă, de bază, şi putem alege câte un accent pe un perete, unde să utilizăm tapet. Întrebarea care apare este: ce tapet, ce textură, ce culoare vom alege? Pentru a face cea mai bună alegere în privinţa tapetului trebuie să ţinem cont, în primul rând, atât de destinaţia camerei pe care vrem să o decorăm, cât şi de dimensiunile acesteia.

 

Reguli generale


Dacă încăperea este mică este indicat să alegeţi un model cu design delicat, fin, cu imprimeuri mari în nuanţe calde, rezultând astfel  o imagine spaţioasă şi caldă.

 

În acest caz se poate utiliza şi un tapet cu reflexe metalice, care cu siguranţă va reflecta lumina, oferind spaţialitate incintei. Pentru încăperile generoase ne putem juca cu orice tip de tapet, model şi culoare, excluzând folosirea în aceeaşi cameră a mai multor nuanţe, texturi sau modele, pentru a nu încarca încăperile.


Există o mulţime de tipuri de tapet, inclusiv  de lux (din mătase, bambus, vinil, hârtie ecologică, catifea, textil combinat, depunere de metal în straturi pe suport ecologic etc). Voi face însă o clasificare a celor mai utilizate şi accesibile.


Tipuri de tapet decorativ


Tapet din hârtie  


Aceste tapete sunt produse din hârtie de calitate superioară 100% reciclată. Tapetele din hârtie reglează umiditatea încăperilor şi au o bună rezistenţă la acţiunea luminii. Tapetele din hârtie sunt produse prin laminarea a două straturi de hârtie rezistenţă. La montajul tapetelor de hârtie este foarte important ca acestea să nu fie înmuiate pe o durată mai lungă de 3-5 minute, deoarece este foarte posibil să-şi piardă proprietăţile dimensionale.Despre tapetTapet cu profil structurat


Tapetele cu profil structurat, sau tapetele din vinil structurat sunt produse prin aplicarea unei spume PVC pe un suport duplex (hârtie laminată în 2 straturi). Această spumă PVC este ulterior modelată în efecte tridimensionale foarte expresive. Tapetele cu profil structurat din vinil sunt foarte rezistente în timp şi uşor de montat deoarece sunt stabile dimensional.

 Tapet satinat


Tapetele satinate sunt tapete din vinil, realizate prin aplicarea unui strat PVC, pe un suport textil neţesut (vlies), sau pe un suport duplex (hârtie laminată în 2 straturi).Tapetul satinat se potriveşte la fel de bine şi într-un cadru minimalist, cât şi modern sau clasic.


Tapet vlies (textil neţesut)

 

Tapetele textile netesute sau vlies sunt din toate punctele de vedere superioare calitativ. Materialul textil neţesut sau vlies este obţinut din fibre textile în proporţie de 80%. Tapetele vlies sunt tapetele cel mai uşor de montat deoarece sunt stabile dimensional şi nu necesită înmuiere prealabilă.  


Din punct de vedere estetic, tapetul textil neţesut poate lua orice culoare, model, desen sau relief.


Tehnologia permite chiar imprimarea şi reproducerea imaginilor, fotografiilor personale sau orice imagine personalizată.

 

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro

 

Elvila
TIOR

906.42 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI