În acest articol voi scrie despre o alternativă pe care o aveți pentru înlocuirea polistirenului.
Soluția aceasta este și mai sănătoasă, dar și mai durabilă. Mă refer la vata minerală bazaltică.
O soluție apărută de mai mulți ani în statele dezvoltate și cu preocupări față de mediul înconjurător este vata minerală bazaltică.
Vata minerală bazaltică este un material natural obținut din fibre naturale de bazalt.
Față de polistirenul tip EPS (cel utilizat în cazul fațadelor), vata minerală are o permeabilitate foarte bună față de polistiren, astfel senzația de "sufocare" din încăpere nu mai apare.
Bineînteles că la un termosistem performant toate straturile trebuie sa fie permeabile la vaporii de apă. Din acest motiv tencuiala decorativă (stratul finit) trebuie să fie o tencuială silicatică și nu acrilică, ca în cazul sistemelor cu polistiren.
Din punct de vedere al clasei de rezistență la foc, toate tipurile de vată minerală bazaltică sunt certificate în clasa A1 și se pot monta la orice tip de clădire, indiferent de cerințele de protecție la foc.
Conductivitatea termică a vatei minerale bazaltice este de obicei de 0.036W/mK, ceea ce este se traduce printr-o conductivitate termică mai bună decât a polistirenului, care are conductivitatea termică de 0.044W/mK.
Montajul plăcilor termoizolante din vată bazaltică este foarte asemanator cu tehnologia de montaj a polistirenului. Singurile modificari apar în tipurile de materiale folosite.
La fel ca polistirenul, vata bazaltică se lipește cu adeziv special de fațadă, dar se poate prinde și cu dibluri metalice, cu agrafe din plastic.
Plăcile de vată bazaltică pentru fațade au două straturi omogene, dar cu densități diferite "dual Layer". Astfel, există un strat de 20 mm de vată foarte densă către exterior, conferind rezistență sporită la acțiunea încărcărilor concentrate. Stratul inferior este de elastic, conceput astfel pentru a se mula pe eventualele neregularități ale suprafețelor.
În concluzie, vata minerală bazaltică, în cazul placărilor pe fațadă, are anumite proprietăți de care trebuie ținut cont, cum ar fi:
- vata minerală este incombustibilă, fiind certificată în clasa euro A1,deci poate fi folosită la orice tip de clădire
- are o permeabilitate foarte bună la vaporii de apă din interior, însă trebuie ținut cont de faptul că toate straturile componente ale sistemului trebuie să aibă aceeași proprietate.
- este un material natural, deci fără impact asupra mediului sau a oamenilor.
- valoarea conductivității termice este mai bună decât a polistirenului: 0,036W/mK, față de 0.044W/mK
Trebuie ținut cont însă și de factori economici, în sensul în care vata minerală este mai scumpă decât polistirenul. De ce? Datorită calității deosebite, cât și pentru că este un material de import.
Cand aveți de ales dintre cele doua materiale termoizolante (vată minerală și polistiren) trebuie ținut cont, în primul rând, de siguranța în exploatare, urmând alte criterii, cum ar fi cele economice.
arh. Madalina Berindei
Arhitect & Urbanist Diplomat
Auditor energetic pentru cladiri
Site: www.berindei.ro
Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.
© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.