TIOR

Cum sa amenajam mansarda?

Cum sa amenajam mansarda?În ultimul timp, tot mai multe persoane au posibilitatea să-şi lărgească orizonturile şi să amenajeze case vechi după bunul plac, sau să înceapă de la zero construcţia unei locuinţe unifamiliale. Majoritatea optează pentru arhitectura clasică, cu case în şarpantă, din care poate rezultă un etaj mansardat sau un pod. În ultima variantă, de multe ori podul devine depozitare, însă fără o compartimentare anume. Dacă se gândeşte un mic proiect de amenajare a mansardei această poate deveni uşor un spaţiu boem şi cochet.

 

Cele mai multe mansardele trăiesc şi mor fără a avea vreodată o identitate proprie. Dacă este planificată bine, mansardă poate avea o foarte bună utilizare. Poate fi transformată într-un birou sau un salon. Poate există că birou pentru studiu sau doar o camera unde ne putem relaxa. Dacă sunteţi un artist, camera poate fi un loc grozav pentru inspiraţie. În general podul - mansardă are reputaţie că ar fi întunecos şi înghesuit însă amenajat corect poate fi un un spaţiu foarte util.

 

În funcţie de caz  ideile de design se pot pune în practică uşor şi pot fi foarte eficiente în amenajarea acestui tip de spaţiu. Se pot amenaja spaţii cu funcţiuni diverse: bucătării, livinguri, camere pentru copii, hobby-room.


În general nu există un tipar pentru amenajarea acestui spaţiu, însă în general în funcţie de înălţimea la cornişă, pe zona centrală se foloseşte spaţiul la maxim, iar pe lateral spaţiu de depozitare.

 

Din lipsa de imaginaţie, de multe ori mansardă este transformată în spaţii de joacă, camere multimedia sau spaţii de întâlnire cu mese de biliard, ping pong etc. Mansarda ar trebui luată ca spaţiu individual şi tratată că atare.

 

O soluţie pentru o familie mai numeroasă ar fi transformarea mansardei în garsonieră pentru un adolescent, sau pentru o familie tânără care vrea totuşi să fie separată de restul generaţiilor.

 

Camera de zi şi biroul  la mansardă vor beneficia de lumina zenitală, care oferă maximum de iluminare prin geamurile tip velux. Camerele de la mansardă reprezintă adesea interioarele cele mai atractive ale unei case, chiar dacă nu putem defini cu exactitate ce anume ne atrage la ele atât de mult. Unii le corelează inconştient cu spaţii intime sau cu cele de joacă. În orice caz, o mansardă are un farmec aparte şi oferă un sentiment de inedit, de căldură, şi datorită finisajeor folosite ale grinzilor din lemn masiv.

 

Cum sa amenajam mansarda?Accesul către mansardă este, în cele mai multe dintre cazuri, asigurat de o scară interioară. Dacă această nu există, lucrurile se complică, iar ajutorul unui arhitect devine indispensabil, întrucât el trebuie să proiecteze un model de scară în acord cu întreagă locuinţa. Pentru a putea fi locuit, spaţiul unei mansarde trebuie în primul rând, izolat termic. În partea de sus a acoperişului, izolarea cu plăci din polistiren la exterior şi cu vată minerală în interior este indispensabilă.

 

 

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro

Elvila
TIOR

907.28 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI