TIOR

Cum organizam spatiile de depozitare?

Cum organizam spatiile de depozitare?De multe ori, atunci când ne dorim o casă şi visăm la cum ar arata exteriorul, grădina, volumetria, interioarele şi proiectăm cu ochii minţii un partiu care să ne deservească  nevoile, sau doar când redecoram, amenajăm un apartament, ultimul lucru la care ne gândim sunt spaţiile de depozitare.

 

Cu toţii ştim cât sunt importante, iar atunci când nu sunt bine gândite, când aceste zone nu funcţionează, casa visurilor se poate transforma într-un depozit, obiectele acumulate fiind aşezate oriunde şi oricum.


Pornind de la fiecare funcţiune a unei locuinţe, primul loc care trebuie să fie organizat în mod obligatoriu este intrarea. De câte ori n-am intrat în case clasice sau moderne, cu arhitectură deosebită, cu grădini, locuri de parcare, însă la intrare erau înşiraţi toţi pantofii şi invariabil, hainele aruncate pe un cuier subdimensionat.

 

Parcurgând traseul obișnuit în casă, ajungem în cazul locuinţelor unifamiliale, la scara interioară. Fie că este într-o rampă sau două sau balansată, sub scară se poate organiza un spaţiu destinat centralei termice, unui mic wc de serviciu sau doar o depozitare, după caz. Scara interioară se poate utiliza în nenumărate moduri, plecând de la balustrada, care poate găzdui diverse obiecte de decor, până la interiorul treptelor, care se pot transformă într-o mică bibliotecă.


Bucătăria depinde mult şi de proiectul iniţial, şi de compartimentări. Chiar şi aşa, se consideră peretele cel mai lung şi se mobilieaza de sus până jos, cu blatul de lucru, respective dulapuri suspendate. Acolo unde lăţimea încăperii  ne permite se poate folosi şi o insulă de lucru, care în partea de jos, are depozitare.
Pereţii, în loc de tablouri, mai mult sau mai puţin valoroase, pot avea jocuri de rafturi, cuburi, în care se pot pune obiecte de decor, cărţi sau poze.


Dormitorul, în afară de dressing, poate ascunde spaţii de depozitare sub pat, la tăblia patului, sau orice nişă poate găzdui mici dulăpioare sau rafturi. În cazul apartamentelor de bloc, se poate desfiinţa debaraua şi se poate utiliza pe toată înălţimea disponibilă pe post de dulap de haine, lenjerii pat, prosoape, etc.


Baia, de asemenea, poate fi exploatată la maximum, spaţiul de sub lavoar fiind un loc potrivit pentru prosoape, sau coş rufe.


Revenind la locuinţele unifamiliale, dacă avem şi un birou, aici avem biblioteca, calculator şi alte accesorii corepunzatoare.


Să nu uităm de posibilitatea amenajării podului, mansardei, în panta acoperişului, cu depozitari pe toată lungimea lui, iar restul spaţiului destinat camerei de joacă pentru copii şi jucări, sau poate într-un hobby room.

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro

Elvila
TIOR

904.94 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI