TIOR

Concluziile unui targ imobiliar bucurestean

http://www.dezvoltatorimobiliar.ro/ansambluri-rezidentialeSă spui despre Bucureşti că este un oraş european este din ce în ce mai adevărat şi se întâmplă şi din punct de vedere al construcţiilor recente.


Se pare că în sfârşit ne-am lecuit de construcţii de oţel şi sticlă lângă monumente arhitecturale cu cariatide şi atlanţi sau de a construi cartiere vaste sufocate de clădiri în care eventualii locatari văd un petic de verde în ghiveci.Zilele trecute a fost târgul imobiliar şi având câţiva client printre expozanţi, m-am gândit trec să-mi văd randarile 3d printate pe panouri. Am rămas surprinsă, pentru că majoritatea construcţiilor pe care le-am văzut expuse au multe lucruri în comun.


Sunt simplu şi curat construite, spaţioase în interior, au terase generoase. Încă la partea de spaţiu verde personal al proprietarului vorbim despre dimensiuni foarte mici, lucru care este acceptabil pentru perimetrul capitalei, însă nu mai putem discuta de aceleaşi dimensiuni când complexele rezidenţiale prezentate sunt în afară Bucureştiului, pe parcele immense de teren. Însă s-a compensat cam peste tot în ce am văzut, de la spaţiile verzi până la  platformele recreative publice.


O altă caracteristică pe car eu o consider un mare upgrade este faţada clădirilor. Vorbim de un stil general, care nu mai este vulgar şi novice. Casele şi blocurile au o identitate ce se observă în totalitatea proiectelor: se regăsesc aceleaşi elemente şi un stil în fiecare colţ al complexelor. În fine, voi poştă fotografii pentru a demonstra lucrul acesta. Personal sunt un mare fan al arhitecturii cubiste şi minimaliste, iar atunci, stilul în care construim noi acum, îmi este extrem de plăcut ochiului.


Un alt lucru bun este că a început să se renunţe la clădiri din sticlă şi oţel pe suprafeţe imense ale faţadelor clădirilor, la coloanele care deşi încearcă să aducă un aer al micului Paris, ne duc mai degrabă cu gândul la nişte elemente de stil îmbinate nu foarte fericit. În fine, le avem şi pe acestea în Bucureşti, cum le avem peste tot în ţară. Sunt amprenta anilor trecuţi şi nu le putem şterge. Însă construcţiile noi au formă, stil şi culoare.


Despre materiale, toată lumea merge pe culori telurice, neuter, beige, gri, nisipiu, toate pe nuanţe deschise, iar majoritatea au optat pentru finisaje de bună calitate. Este iar un lucru bun că te poţi doar mută cu valiza în locuinţa aleasă, şi că beneficiezi de o unitate. Nu toţi suntem designeri să ne putem angrena în proiecte de decorare. Atunci, soluţiile dezvoltatorilor sunt bine alese şi bine venite.


Ajungem şi la minusuri, cum este şi normal, însă trebuie menţionat că fiecare dintre expozanţi a prezentat un spaţiu recreativ. Şi de data această, zic eu că a ieşit cam peste tot cum trebuie. Într-o perioadă în care copii noştri sunt de nedezlipit din faţă ecranelor, eforturile pentru a creea “un loc” dintr-un “spaţiu” este imperativ. Acest spaţiu recreativ nu implică doar plante şi copaci. Trebuie să ne asigure şi nouă bucuria de a-l utiliza şi de a-l aprecia. Dacă în spaţiile verzi ale Bucureştiului încă numărăm pe degete locurile unde se întâmplă să ne şi putem bucură de utilitatea unui ambient natural, în condiţiile în care optaţi pentru un cămin într-un complex rezidențial, nu mai avem frica aceea de a “nu calcă iarbă”.


Lucrurile la care încă avem de lucrat sunt în continuare compartimentarea spaţiilor - curţi mici, în speranţa folosirii terenurilor la potenţial maxim. Încă o dată, e acceptabil pentru construcţiile din capitală, însă când oferi un complex întreg lângă pădure şi laşi 100 mp curte, este puţin inutilă prezentarea pe flier cu poză frumoasă aeriană a pădurii de la marginea complexului.


De asemenea, străduţele interne complexelor sunt înguste, foarte înguste, astfel încât, ele nu vor permite o eventuală modificare în anii următori a spaţiilor alocate. 


Sincer, am fugit mereu de oferte gen “cel mai ieftin”. Cel mai ieftin înseamnă şi un rabat al calităţii totale, de la structură, la finisaje, la modalitatea şi gândirea finală a ofertei.

 

Arch. viz Bianca Neagu

 

E-mail: bianca.neagu@premiumrush.ro

Elvila
TIOR

907.4 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI