Cartierul Tamisa

Cliff House Granada

Cliff House GranadaCliff House Granada este o casă construită printr-un compromis privat făcut de un cuplu de tineri care a ales un teren dificil (un deal cu o înclinaţie de 42 de grade), în faţa Marii Mediterane, cu o privelişte impresionantă.

Sarcina a fost de a integra casa în peisajul magnific care o înconjoară şi să direcţioneze spaţiile locuibile spre mare. Acesta a fost, de asemenea, un lucru extrem de greu de realizat cu un buget extrem de strâns, un sit complex şi idei ambiţioase, atât din partea clientului cât şi din partea arhitectului.

Acoperişul metalic al Cliff House Granada produce o ambiguitate estetică calculată între natural şi artificial, între pielea unui dragon în valurile marii. Construcţia este dezvoltată pe 2 etaje: o zonă mare de living cu terase, urmând panta muntelui, conectată la o terasă cu o piscină în consolă şi un al doilea etaj, cu camere - dormitoare, care au de asemenea vedere către mare.

Casa este îngropată în pantă abruptă şi beneficiază de o temperatură constantă în fiecare an de 19,5ºC a solului. Spaţiile sunt acoperite de un dublu înveliş curbat din beton armat, care se joacă cu geometria solului şi fluxurile de aer care vin de la mare în interior. Acest lucru este susţinut de pereţii de rezistenţă iar datorită acestui fapt, spaţiul principal al casei poate găzdui o sală de spectacole pentru 70 de persoane, ce se deschide complet, printr-o faţadă de sticlă mobilă, către o terasă orientată spre mare.

Construcţia Casei pe Cliff se bazează foarte mult pe măiestria şi forţă de muncă locală. Casă a fost construită în timpul crizei financiară asupra Spaniei, iar în acest context social proprietarii au decis să evite sistemele de construcţii industriale şi să dezvolte o arhitectură care se bazează pe mai multe ore de muncă.

Elementele cele mai complexe ale casei pot servi ca un exemplu al acestei abordări: structura de beton armat a acoperişului, bazată pe un cofraj de metal executat manual, plafoanele realizate din ipsos, mobilierul la comandă interior realizat din fibră de sticlă şi răşină de poliester sunt toate proiectate prin intermediul software-ului digital design, dar fabricat manual la faţa locului, lăsând loc pentru creativitate.

Acoperişul Cliff House Granada a fost realizat printr-un sistem de cofraj lucrat manual, dezvoltat pe un brevet de către un inginer local, Dr. Manuel Rojas, folosind o sită cu ochiuri foarte eficiente din metal modelabil. Această tehnică a fost fabricată la un cost mult mai mic în ceea ce priveşte opţiunile pe care sunt frecvent utilizate în construcţii. Suprafaţa de finisare a acoperişului este formată din solzi de zinc, fabricați manual din materii prime.

În ceea ce priveşte performanţa energetică, casa este introdusă în pământ, fiind un beneficiu temperatura constantă a solului. Între pereţi există o cavitate a aerului de 40 cm, care este utilizată pentru a regla cantitatea de aer la 19,5º C și care merge în casă.

arh. Madalina Berindei

Arhitect & Urbanist Diplomat

Auditor energetic pentru cladiri

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI
COD UNIC: ELV06VZWYD12