TIOR

Cetatea Oradea, monument arhitectural de inspiratie renascentista

Cetatea Oradea, monument arhitectural de inspiratie renascentistaCetatea Oradea este un monument arhitectural de inspiraţie renascentistă. Menţiunile despre Cetatea Oradea încep în secolul al XI-lea, când încă nu edificul nu era construit, însă existau planuri pentru ridicarea sa.

 

În Europa de Est, doar Cetatea Oradea este singurul proiect de arhitectură militară fortificat cu bastioane de inspiraţie italiană, din perioada renascentistă, care încă a rezistat testului timpului. Monumentul cum îl cunoaştem astăzi a fost construit pe durata secolelor XVI-XVIII, însă cu mult timp înainte de această perioada pe locul acestuia era amplasat un edificiu total diferit.

 

Pentru cea mai lungă perioada din existenţa să, cetatea a fost reşedinţa Episcopiei Româno-Catolice de Oradea (între anii 1092 şi 1557. După aceea, ea a fost amplasament laic-militar, timp de 300 de ani, până la mijlocul secolului al XIX-lea.

 

Pe lângă rolurile laice şi militare, Cetatea Oradea a găzduit şi târguri meşteşugăreşti, în special în timpul când imperiul habsburgic era la putere. În secolul al XV-lea, perioada înfloritoare a umanismului european, în Oradea locuiau mai mulţi cărturari celebri, precum Ioan Vitez de Zdrena şi Sigismund Thurzo. Biblioteca din perioada renascentistă din Oradea, cu cărţi aduse special din Florenţa, este recunoscută chiar şi acum.

 

Cetatea Oradea nu a putut să fie ferită de asediile tătarilor, turcilor, principatului Transilvaniei şi austriecilor. Prin decretul din 16 mai 1857, împăratul Franz Iosif va anula caracterul militar al cetăţii, însă edificiul a fost folosit că fortificaţie şi cu scopuri de apărare multă vreme de atunci.

 

Elvila
TIOR

907.4 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI