TIOR

Certificatul de urbanism: ce, cat si unde construim (III)

Certificatul de urbanism: ce, cat si unde construim (III)Hai să recapitulăm ce știm, până acum, despre viitoarea casă, în legatură cu certificatul de urbanism și teren.

 

De la primărie am aflat că, pe terenul proaspăt cumpărat, de dimensiuni 15.00m x 23.30m =349,50mp (dimensiuni pentru exemplificare), avem un POT=40% și un CUT=0.8 (tot pentru exemplificare). Asta înseamnă că putem construi pe o Sconstr. max.= 349.50mp x 40% (POT) = 139.80mp, și putem realiza o construcție cu o Sdesf. max.= 349.50mp x 0.8 (CUT) = 279.60mp. Tot primăria ne mai spune că avem o retragere (aliniament) de la stradă de 5.00m, câte 3.00 m retrageri laterale și min. 5.00m retragere de la spate. Hai să facem o schiță a terenului, ca să vedem cum stăm:

 

Suprafața hașurată reprezintă zona pe care avem voie să construim; după cum vedeți, constatăm că de fapt, din cauza retragerilor impuse de primărie, putem construi numai pe 9.00x13.30 = 119.70mp și nu pe suprafața maximă de 139.80mp, dată de coeficientul POT.

 

Pornind de aici, hai să vedem ce casă putem face:

 

 

 

varianta 1: LOCUINȚĂ P+1

 

(parter+1 etaj)

 

dimensiuni 9.00 x 13.30m

 

Sconstr.= 119.70 mp, Sdesf.= 239.40mp

 

 

varianta 2: LOCUINȚĂ P+1+M

 

(parter + 1 etaj + mansardă)

 

dimensiuni 9.00 x 11.90m

 

Sconstr.= 107.10 mp, Sdesf.= 278.46mp

 

În articolul trecut vă spuneam că suprafața mansardei se consideră 60% din suprafața planșeului.

 

Dacă mă întrebați pe mine, eu aș prefera varianta 2: casa este mai mare ca suprafață desfașurată, lasă o suprafață de curte ceva mai mare în spate și folosește terenul la potențialul său maxim.

 

În exemplul de mai sus, am încercat să vă arat cum se lucrează „cu materialul clientului”, adică cu datele de la primărie aplicate direct terenului dvs. Pentru simplificare nu v-am prezentat decât două variante, maximale, pentru dimensionarea casei. Ideea este că se suprapun toate constrângerile prestabilite din datele primăriei pentru terenul dvs. și se obtin poziția și suprafața maximă construibilă care întrunesc condițiile impuse. În interiorul acestei zone (cea hașurată din schița de mai sus) se pot stabili apoi variante multiple de realizare a casei, în funcție de dorința și bugetul dvs.

 

Tot din Certificatul de Urbanism am aflat dacă avem utilități pe amplasament și, în cazul în care acestea trebuie aduse la teren, cum se pot aduce, care va fi traseul și distanța pentru fiecare în parte. În acest moment, înarmat cu datele de mai sus și cu informațiile legate de utilități, arhitectul vă poate face o estimare relativ corectă a costurilor de realizare ale viitoarei dvs. case, deci de acum încolo putem discuta și despre bugetul necesar pentru investiție. Sfatul meu este să priviți, deocamdată, această estimare ca fiind suma minimă de care va trebui să dispuneți pentru realizarea casei deoarece, din experiență, vă pot spune că această sumă va crește până la final.

 

arh. Gabi Tomescu

Elvila
TIOR

907.28 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI