TIOR

Centrul de arta Georges Pompidou

Centrul de arta Georges PompidouCentrul naţional de artă şi cultură Georges Pompidou a fost creat de către preşedintele Georges Pompidou care a vrut să ridice o instituţie culturală originală în inima Parisului, adunând cele mai importante creaţii contemporane dar şi moderne , într-un loc în care artele vizuale să convieţuiască la un loc cu teatrul, muzică, cinematografia, literatură. Designul pentru Centrul Naţional de Artă şi Cultură George Pompidou a fost ales în urma unei competiţii între arhitecţi, începute în 1970 pentru desemnarea celui mai bun proiect de arhitectură care să satisfacă dorinţe lui Georges Pompidou.

 

Localizat în centrul Parisului, pe partea dreaptă a Senei, în apropierea cartierului Halelor, celebru pentru magazinele sale, într-o clădire realizată de Renzo Piano şi Richard Rogers a cărei arhitectură simbolizează spiritul secolului 20, Centrul Pompidou şi-a deschis pentru prima oară porţile pentru public în 1977. După renovarea, care au avut loc între anii 1997 şi 1999, a fost redeschis pe 1 ianuarie 2000 cu un spaţiu muzeistic mai extins şi zone de primire mult îmbunătăţite. De atunci, a devenit din nou unul dintre cele mai vizitate locuri din Franţa. Aproape 6 milioane de turişti îl vizitează în fiecare an fiind vizitat în cei 30 ani de existenţa de peste 190 milioane de oameni. Centrul este unul interdisciplinar unde se poate citi, se pot vizită expoziţii de artă plastică dar şi de arhitectură industrială, se dau spectacole de teatru sau cinema. De asemea, se găsesc un restaurant, o cofetărie, numeroase biblioteci şi un magazin de suveniruri.

 

Primele trei nivele de infrastructură care găzduiesc facilităţile tehnice şi zona serviciilor, denumite şi Forum de unde poţi urcă la biblioteca de la etajul 2 şi 3 precum şi la bufetul expres al bibliotecii, sau la muzeu pe scările rulante sau cele fixe, şi cu ajutorul lifturilor de sticlă. La parter există centru poştal, centrul de creaţie, un magazin şi Galeria Copiilor. La etajul 1 există o cafenea şi Galeria de Sud, iar la subsol există săli de spectacole.

 

Şapte nivele de structură sunt din sticlă şi metal, incluzând terasă şi mezanin, unde este concentrată întreaga activitate a centrului. La etajul 4, în cele 33 de săli vizitatorul se poate delecta cu opere de genul audio sau video, proiecţii pe ecrane sau pereţi, filme pe calculatoarele din Centrul Media, sculpturi în metal şi lemn, fotografii şi bineînţeles tablouri şi schiţe de Picasso sau Matisse, printre foarte mulţi alţi artişti.

 

Atelierul marelui maestru român Constantin Brâncuşi este localizat în afară clădirii muzeului propriu-zis şi include conţinutul studioului, împreună cu o colecţie impresionantă de lucrări ale artistului, unelte de lucru şi lucruri personale. Aici se regăsesc o parte din capodoperele artistului, precum "Sărutul", "Muza adormită", "Tors" şi alte mulaje sau schiţe în lucru.

 

arh. Madalina Berindei

 

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

 

Site: www.berindei.ro

Elvila
TIOR

906.23 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI