TIOR

Casa inteligenta, o solutie de viitor

Casa inteligenta, o solutie de viitorConsiderate a fi mai mult un concept futurist, casele inteligente sunt prezenta deja în multe locuri din întreaga lume şi reprezintă de fapt o soluţie de automatizare care ne face viaţă mai uşoară. Pe scurt, luminile, climatizarea sau alarma pot fi setate printr-o simplă telecomandă.

 

 

 

Dacă funcţionalitatea instalaţiilor din casă este controlată şi integrează toate subsistemele - iluminat, temperatura, sonorizare ambientală sau sistem de siguranţă într-un singur sistem facil de accesat, iar dacă nevoile ocupanţilor casei sunt anticipate şi rezolvate automat, înseamă că avem o casă inteligentă.

 

Popularitatea acestui tip de locuire a crescut în ultimii ani şi datorită accesibilităţii prin smart-phone. De pe telefon poţi să răspunzi la interfon sau să stîngi lumina fără să te ridici din pat.

 

Sistemul de automatizare a casei integrează dispozitivele electrice într-o casă , iar tehnicile utilizate în automatizarea casei include controlul activităţilor interne cum ar fi sistemele de divertisment, întreţinerea grădinii, hrănirea animalelor de companie, sau chiar schimbarea ambianţei în funcţie de diferite evenimente.

 

Prin integrarea tehnologiilor informaţionale cu mediul de acasă, sistemele şi aparatele sunt capabile să comunice într-un mod integrat, care duce la beneficii de confort, eficientă energetică şi de siguranţă.

 

Înmulţirea factorilor de stres din mediul în care trăim ne determina să căutăm tot mai multe soluţii prin care să creăm un echilibru între tensiunea şi solicitarea psihică a zilei citadine şi momentele de relaxare şi destindere. De aceea, în viitor, sistemul de casă inteligenţă va deveni familiar, asigurând un plus de valoare oricărei construcţii. Un sistem central, care îţi permite să apeşi un singur buton şi să aprinzi sau să reglezi intensitatea luminilor în multe camere, pentru cină, seară de film sau alte activităţi de zi cu zi. Poţi programa chiar în longitudine şi latitudine casa, astfel încât sistemul să ştie exact când răsare şi apune soarele pe tot parcursul anului.

 

O casă echipată cu un asemenea sistem, oferă mai mult confort, flexibilitate, eleganță, uşurinţă, securitate sporită, ambianţa, dar cel mai important lucru, reducerea costurilor de întreţinere prin optimizarea consumurilor de energie electrică sii termică. Prin încălzirea casei inteligente, în funcţie de gradul de ocupare săptămânal sau de momentul zilei, se pot face economii de până la 30% din factura lunară.

 

Deocamdată, însă publicul ţintă pentru astfel de echipamente îl reprezintă persoanele cu venituri mari şi foarte mari, exponenţi ai auto-realizării, ai unui statut social ridicat, care iubesc confortul şi vor să-şi convertească locuinţa într-un spaţiu special, într-un loc de răsfăţ, în care uită de toate problemele.

 

Sistemele inteligente pentru locuinţe încep de la aproximativ 2.000 de dolari, iar cele mai scumpe depăşesc 1 milion de dolari, oferind proprietarilor sisteme acţionate de telecomandă pentru iluminarea interioară, sistemul de jaluzele automate, piscină, termostat şi camere de supraveghere, ca să nu mai vorbim de cele mai performante sisteme de home cinema.

 

arh. Madalina BerindeiArhitect & Urbanist DiplomatAuditor energetic pentru cladiriSite: www.berindei.ro

Elvila
TIOR

906.45 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI