Casa din lemn vs casa din caramida (I)

23-09-2013 / Blog arhitectura

Casa din lemn vs casa din caramida (I)Dilema cea mai întâlnită atunci când vă gândiți să construiți o casă este dacă să folosiți o structură din cărămidă sau una din lemn. Părerile sunt împărţite. Fiecare variantă are avantaje şi dezavantaje şi fiecare constructor sau cumpărător de case trebuie să ţină cont de particularităţile terenului şi de bugetul pe care l-a stabilit.

 

O casă din lemn este mai ieftină, uneori aproape la jumătate, dar întreţinerea ei în timp este mai pretenţioasă. O casă de cărămidă este mai trainică şi rezistentă la incendii, dar în ea iarna este mai rece şi vara mai cald decât într-o casă din lemn. O casă din lemn este mai flexibilă şi mai puţin periculoasă în caz de cutremur, dar o casă din cărămidă nu este atacată de carii, șoareci etc...

 

Vom discuta pentru început despre avantejele caselor de lemn:

 

- sunt mai ieftine cu 30-40% decât cele din cărămidă; materialele folosite sunt mai ieftine, iar gradul lor de industrializare, faptul că pot fi prefabricate într-o mai mare măsură face ca preţul să fie şi mai scăzut;

 

- se execută rapid, într-o lună, maximum trei luni;

 

- sunt flexibile şi uşoare şi nu sunt periculoase în caz de cutremur;

 

- sunt bune izolatoare termic, vara fiind mai răcoroase, iar iarna mai călduroase;

 

- spaţiul interior poate fi uşor compartimentat sau modificat; spațiul interior este ușor de modelat; casele nu sunt pretenţioase în ceea ce priveşte tipul terenului pe care pot fi amplasat; instalaţiile pot fi ascunse în pereţi; pereţii fiind prefabricaţi, iar casele de lemn fiind construite de regulă după proiecte tip, se poate prevedea traseul firelor de cablu sau a conductelor de utilităţi.

 

Casa din lemn vs casa din caramida (I)- lemnul este un material natural, care respiră și nu permite apariția igrasiei sau condensului;

 

 

Dezavantajele caselor din lemn:

 

- rezistă mai puţin decât cele din cărămidă; constructorii apreciază că durata de viaţă a unei case din panouri de lemn este cu 20-30% mai scurtă decât a uneia din cărămidă; totuşi, există biserici de lemn şi case bătrâneşti construite din lemn masiv, care au rezistat în timp mai mult decât palatele din oraşe;

 

- nu asigură o izolare fonică perfectă; o cunoștință are o casă mare şi frumoasă de care e foarte mândră; i-a fost însă destul de greu să se obişnuiască cu zgomotele din casă, pentru că orice mişcare pe care o fac cei doi copii ai ei la etaj se aude în toată casa;

 

- întreţinerea în timp este dificilă şi necesită cheltuieli suplimentare; la un interval de cinci-şase ani trebuie verificate cu atenţie şi tăcute toate reparaţiile necesare; în plus, trebuie tratate împotriva insectelor, iar dacă au lambriuri sau bârne la exterior, acestea trebuie lăcuite.

 

În decursul timpului s-au efectuat o serie de cercetări legate de influența construcțiilor în care trăim asupra organismului uman. Descoperirile recente situează casele din lemn ca fiind unele dintre cele mai sigure locuințe. Acestea au efecte pozitive asupra organismului uman.

 

Casa din lemn vs casa din caramida (I)Ca să fie sănătoasă pentru oameni, o casă de lemn trebuie să aibă toate elementele componente naturale. Spre exemplu, vopselurile alchidice cu solvenți nu se recomandă. În schimb, există vopseluri pe bază de apă, care au aceleași proprietăți chimice.

 

O altă caracteristică importantă a caselor din lemn bine construite se referă la ventilația eficienta, pentru a preîntâmpina mucegaiurile. Izolarea termică a acestor structuri trebuie să fie permeabilă la vaporii de apă. Din acest motiv, folosirea polistirenului expandat nu se recomandă.

 

În esență, dacă doriți să vă construiți o casă ecologică, cu proprietăți benefice asupra organismului, trebuie să considerați casele din lemn ca principală structură de folosit.

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.