Casa care danseaza - capodopera arhitecturala din Praga

12-09-2014 / Blog arhitectura

Casa care danseaza - capodopera arhitecturala din PragaValoroasă piesă a arhitecturii contemporane, “Casa care dansează” se află pe malul drept al Vltavei, nu departe de cheiul Masaryk, în Piaţa Jiraskova, şi este un obiectiv ce nu trebuie ratat dacă te afli în vacanţă la Praga.

 

Această clădire uimitoare, construită între 1992-1996, este o raritate în centrul oraşului: o clădire modernă din sticlă, înconjurată de arhitectură istorică. Dancing House are contururi îndrăzneţe, curbe, ceea ce a dus arhitecţii Vlado Milunc şi american Frank O'Gehry pentru a numi iniţial o "Fred şi Ginger Building", după legendarul duo de dans.

 

Construcţia este o clădire de birouri din centrul Pragăi. Locuința a fost construită în 1997 de arhitectul ceh de origine croată Vlado Milunić, în cooperare cu arhitectul american Frank Gehry. A fost construită pe un teren riveran disponibil, În vecinătatea clădirii deţinute de dramaturgul şi fostul preşedinte ceh Václav Havel, iar susţinerea arhitecturii de avangardă de către acesta a jucat un rol important în aprobarea şi punerea în aplicare a controversatului proiect. "Dancing House" este aşezată pe o proprietate de mare importanță istorică. În locul ei o casă a fost distrusă de o bombă în timpul celui de al doilea război mondial. Terenul vecin a fost co-deţinut de ex-preşedinte ceh Vaclav Havel. Havel şi-a petrecut copilăria în zonă şi a susţinut proiectul în speranţa realizării unui important centru cultural.

 

Cunoscută în cehă sub numele Tančící dům („casa care dansează”), casa se aseamănă vag cu o pereche de dansatori şi se distinge, fără a fi însă în conflict cu arhitectura neobarocă, neogotică şi Art Nouveau pentru care este Praga atât de faimoasa. Pe acoperiş se găseşte un restaurant franţuzesc foarte bine cotat şi cu o privelişte magnifică. Chiriaşii din clădire sunt câteva firme multinaţionale.

 

În interiorul unui cvartal de clădiri din secolul al XVIII-lea şi al XIX-lea, Dancing House are două organe centrale. Primul este un turn de sticlă, care este susţinut de piloni circulari, iar al doilea merge paralel cu râul, şi se caracterizează prin ziduri care urmează o mişcare ondulată cu un joc de inserţii vitrate. Pentru a stiliza arhitectura zonei, ferestrele au ancadramente care duc cu gândul la picturi, iar jocul turnului de sticlă sporeşte efectul tridimensional, şi diminuează contrastul cu clădirile ce o înconjoară.

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.