TIOR

Burj Khalifa - cea mai inalta cladire din lume

Burj Khalifa - cea mai inalta cladire din lumeConstruită în doar 5 ani de zile, Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume, a devenit rapid un simbol al arhitectonicii, design-ului şi performanţelor pe care omul le poate atinge în această arie a construcţiilor.

 

Peninsula Arabă este locul recordurilor opulente şi al unor investiţii la fel de mari precum clădirile care le reprezintă. Dubai-ul s-a proclamat pe harta lumii drept un oraş al înălţimilor, al proiectelor megalomanice.

 

Cea mai înaltă clădire din lume măsoară 828 de metri, are 160 metri și se poate vedea de la 95 km distanță. Construcţia găzduieşte un hotel cu 160 de camere, 5 restaurante, piscine şi spa-uri şi 700 de apartamente private a căror preţ poate ajunge până la 3.9 milioane de euro. La etajul 124 a fost amenajat un punct de observaţie pentru turişti, denumit At the Top, acesta fiind cel mai înalt punct de observaţie cu destinaţie publică. De asemenea aici putem găsi cel mai mare mall din lume, peste 1000 de magazine, pârtie de ski, acvariu şi parc tematic pentru copii. Decoraţiunile interioare ale hotelului au fost făcute de Georgio Armani, iar întregul proiect a fost estimate la 20 de miliarde de $.


Burj Khalifa este turnul suprem, şi a fost rebotezat în onoarea actualului preşedinte al Emiratelor Arabe Unite, Khalifa Bin Zayed Al Nahyan, în semn de mare respect pentru suportul lui în realizarea proiectului. Construcţia a început în septembrie 2004 de Emaar Properties, cel mai mare dezvoltator imobiliar din Orientul Mijlociu, şi a fost finalizată în octombrie 2009. S-au folosit cele mai noi tehnologii şi cele mai bune materiale, iar nucleul structural în formă de Y, în triunghi echilateral – inspirat de o floare a deşertului, Hymenocallis, ajută la diminuarea forţei vânturilor.


Ca şi curiozitate - douăsprezece macarale de 13 tone transporta pe cei 36 de lucrători care muncesc pentru a spala cele 24.830 de geamuri, operaţiune care durează trei luni.

 

Recorduri Burj Khalifa

 

- cea mai înalta structură existentă din lume – 829,8 metri


- clădirea cu cele mai multe etaje – 163


- cele mai rapide lifturi din lume – 64 km/h sau 18 m/s


- cea mai înalta pompă verticală de ciment folosită la construcţie – 606 metri


- cea mai înaltă faţadă de aluminiu şi sticlă – 512 metri


- clubul de noapte situat la cea mai mare înălţime – etajul 144


- restaurantul situat la cea mai mare înălţime – Atmosphere, etajul 122, 442 metri faţă
de sol


- focul de artificii organizat la cea mai mare înălţime – Revelionul 2011

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro

Elvila
TIOR

906.42 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI