TIOR

Arhitectura japoneza

Arhitectura japonezaArhitectura japoneză a fost în mod tradiţional caracterizată prin structuri din lemn, ridicate uşor de la pământ, cu acoperişuri din ţiglă sau stuf. Uşile glisante - Fusuma au fost utilizate în loc de pereţi, permiţând configuraţia internă a unui spaţiu pentru a fi personalizat pentru diferite ocazii. În acest context nu au fost utilizate niciodată scaune şi mese mari până în secolul 20, acestea fiind înlocuite cu pernele tradiţionale aşezate direct pe podea.

 

Începând cu secolul al 19-lea , cu toate acestea, Japonia a inclus mai multe elemente de arhitectură occidentală, modernă şi post - modernă în construcţie şi proiectare, iar astăzi este un lider în domeniul proiectării de ultimă oră şi tehnologiei inovative.

 

Arhitectura japoneză contemporană este dominată de minimalism şi îşi propune eficientizarea spaţiilor mici. Arhitecţii au fost nevoiţi să caute cele mai inovatoare soluţii de optimizare a spaţiului înghesuit de care dispun, creând adevărate opere futuriste. De asemenea, construcţiile lor trebuie să fie foarte rezistente din cauza cutremurelor frecvente care au loc în Japonia. Obiectivele arhitecţilor japonezi sunt: conectarea casei la mediul exterior, fără a sacrifica intimitatea locuitorilor, integrarea mediului exterior în cel interior, pentru a spori impresia de spaţiu şi accesul la lumina solară pentru fiecare încăpere. O altă caracteristică a clădirilor japoneze este aceea că sunt proiectate pentru a fi ecologice şi sustenabile.

 

Japonia are o varietate interesantă de clădiri care prezintă diferite forme arhitecturale de la case modeste de la sate până la palatele imperiale grandioase. Stilurile arhitecturale au evoluat până în timpurile moderne. Modelele native timpuri au fost expuse la influenţele puternice de pe continentul asiatic , iar stilurile importate au fost ulterior adaptate pentru a se potrivi gusturilor locale.

 

Unul dintre reprezentanţii de seamă ai arhitecturii japoneze în lume este Shigeru Ban, laureat şi al premiului Pritzker. Arhitect, designer, scenograf, el dezvoltă o arhitectură menită să armonizeze diferitele relaţii spaţiale, sociale şi de mediu înconjurător.

 

Acesta a studiat în Statele Unite, la “Southern California Institute of Architecture” din Los Angeles şi apoi la prestigioasa “Cooper Union School of Architecture” din New York, una dintre cele mai selective din ţară. Stabilit din 1985 la Tokyo, este profesor, din 1996, la “Nihon University”.

 

A semnat mai întâi o mulţime de reşedinţe particulare pentru comanditari bogaţi din Japonia, între 1980 şi 1990, în care structurile din beton, geometrice şi epurate, se deschideau către spaţiul exterior, iar apoi s-a îndreptat către proiecte mai puţin lucrative şi s-a aplecat asupra “rolului social al arhitectului”.

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro

Elvila
TIOR

907.37 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI