TIOR

Arhitectura durabila

Arhitectura durabilaArhitectura durabilă este arhitectura care încearcă să reducă la minimum impactul negativ asupra mediului al cladirilor de eficiență și moderație în utilizarea de materiale, energie și spațiu de dezvoltare. Arhitectura durabilă utilizează o abordare conștientă de energie și conservarea ecologică în proiectarea mediului construit.


Ideea de sustenabilitate sau de design ecologic este de a ne asigura că acțiunile și deciziile noastre de astăzi nu inhibă oportunitățile generațiilor viitoare.


Arhitectura cu adevarat durabilă ar putea fi definită ca modelarea de clădiri pentru care se consumă doar resursele regenerabile pe parcursul procesului de proiectare, construcție și exploatare. Statutul de durabilitate trebuie să includă, de asemenea, fabricarea și transportul de materiale, componente si echipamente pentru construcții. Din păcate, exemplele de arhitectură cu adevărat durabilă sunt rare, însă, având în vedere că majoritatea clădirilor consumă mai mult de 40 % din materiile prime și energia produsă, o reducere semnificativă a poluării și a emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea fi realizata în industria de construcții. Arhitectura are posibilitatea să-și unească forțele cu designeri, artiști, constructori, ingineri, ecologiști și politicieni, pentru a reduce amprenta asupra mediului a tuturor clădirilor și pentru a ajuta la crearea de arhitectură durabilă.

 

Acest tip de arhitectură are câteva principii care urmăresc:


Surse alternative de energie


Ori de cate ori este posibil să se construiască case și comunitați care furnizează propria lor energie, aceste clădiri pot opera în întregime de pe grila de putere regională. Puterea eoliană și energia solară sunt alternativele obișnuite. Calitatea de colectoare solare si panouri fotovoltaice continuă să se îmbunătățească și la noi în țară, din considerente practice.


Conservarea energiei

Acest aspect a devenit o necesitate impusă treptat de costurile foarte mari ale energiei din surse convenționale dar și ca urmare a faptului că cele noi pot fi fi subvenționate (panouri fotovoltaice, pompe de căldura sau celule de combustibil). Conservarea energiei la clădiri noi și prin reabilitare termică la cele existente a devenit o necesitate general acceptată.


Reutilizarea materialelor

Folosiți materiale de construcții reciclate. Deși astfel de produse au fost rare la începutul anilor 1990 , de la începutul secolului 21 au fost disponibile de la un număr tot mai mare de companii care se specializează în acest tip de materiale.


Amplasarea atentă

O modalitate de a păstra un microlimat confortabil pentru locuire ar fi să amplasăm casa sub pământ, deși la prima impresie este mai neobișnuit. Începând de la o adâncime de aproximativ 1,5 metri peste cota terenului amenajat, temperatura constantă este de 11° C, ceea ce face ca pământul în sine să fie o sursă sigură de control a climei.

 

arh. Madalina BerindeiArhitect & Urbanist DiplomatAuditor energetic pentru cladiriSite: www.berindei.ro

Elvila
TIOR

907.34 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI