TIOR

Arhitectura cinetica

Arhitectura cinetică este un concept prin care clădirile sunt concepute pentru a permite părţii structurale să se mişte, fără a reduce integritatea structurală generală.

 

Arhitectura cinetica

 

Arta cinetică sau cinetismul reprezintă un tip de artă modernă caracterizat prin prezenţa elementelor aflate în mişcare sau care depind de acest proces fizic. De cele mai multe ori, elementele aflate în mişcare sunt acţionate de puterea vântului, de un sistem motorizat sau chiar de către cel care ia contact cu opera de artă cinetică, însă există şi situaţii în care se pune mai mult accentul pe iluzia optică care oferă senzaţia că un anumit sistem se află în mişcare. Acest tip de artă poartă numele de “op art”, sau artă optică.


Posibilităţile de implementări practice ale arhitecturii cinetice a crescut brusc la sfârşitul secolului XX că urmare a progreselor în mecanică, electronică şi robotică. Arta cinetică îmbină numeroase tehnici şi stiluri care fac că această formă modernă de manifestare artistică să fie cât se poate de variată şi interesantă.


De la începutul secolului XXI au apărut trei tipuri de arhitectură cinetică precum podurile, care se pot ridica la jumătate şi permit navelor înalte să treacă, sau stadioanele cu acoperişuri retractabile.

Capacitatea pentru mişcare a unei clădiri poate fi folosită doar pentru a îmbunătăţi calităţile sale estetice, să răspundă la condiţiile de mediu şi să îndeplinească funcţii care ar fi imposibile pentru o structura statică.


Al doilea tip este pentru structuri fantastice care pot efectua modificări de stil de transformare de formă sau care au un aspect vizual uimitor.


Al treilea tip este că mişcarea să se producă pe suprafaţa clădirii, conferind efectul de ‘articulaţie’. Un exemplu clasic în acest sens este Institut du Monde Arab din Paris.


Cele mai interesante experimente cinetice mediază relaţia dintre peisaj şi arhitectură. Arhitectura cinetică redă din formele şi forţele naturii în construcţii artificiale care de obicei deghizează clădiri sau complexe arhitecturale. Se combină ştiinţă, artă şi tehnologie pentru a evidenţia elemente naturale precum ceaţă, apă, foc/lumină, vânt şi nisip în comportamentele şi interacţiunile lor.


Arta cinetică oferă un adevărat spectacol celor care o privesc, acest mijloc de exprimare artistică oferind creatorilor şansa să perceapă într-un mod diferit funcţia estetică a artei şi să o combine armonios cu regulile stricte ale fizicii.


Arhitectura cinetică, ca o concluzie, constă în crearea de spaţii şi obiecte care se pot reconfigura pentru a răspunde nevoilor de schimbare. Cea mai bună arhitectură cinetică este cea care prezintă orizonturi arhitecturale şi contraste. Astfel de noi juxtapuneri permit ocupanţilor să experimenteze.arh. Madalina BerindeiArhitect & Urbanist DiplomatAuditor energetic pentru cladiriSite: www.berindei.roSursa foto: sanuuitam.blogspot.com

Elvila
TIOR

906.31 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI