Cartierul Tamisa

Ansamblul rezidential 8 Houses - Danemarca

Ansamblul rezidential 8 Houses - DanemarcaAnsamblul 8 Houses, din Danemarca, este un model de alchimie arhitecturală care propune amestecarea ingredientelor tradiţionale, retail şi apartamente în moduri neconvenţionale ce crează un plus de valoare şi permite ca activităţile interioare să creioneze un cadru ideal. Aflat în Orestad, care este o suburbie în plină dezvoltare din apropiarea oraşului Copenhaga, ansamblul urmăreşte să redefinească tiparele locuirii pentru secolul 21. Acest ansamblu beneficiază de un acoperiş tip terasă-grădină, orientat astfel încât să profite din plin de lumina naturală şi a fost amplasat la 12 minute de mers cu trenul de centrul oraşului.


Acest ansamblu este cea mai mare clădire de locuinţe din Danemarca - având 476 apartamente, unele dintre ele fiind dotate cu grădini individuale, iar în zona parterului au fost aduse funcţiuni de comerţ cu un total de 62 000 mp. Orientarea E-V asigura fiecărui apartament o cantitate importantă de lumina naturală.


Clădirea cu utilizare mixtă, are formă de papion cu trei tipuri diferite de locuinţe rezidenţiale şi o mare zonă de retail şi birouri ce cuprinde cea mai mare dezvoltare privată din Danemarca desfăşurată vreodată. Comandat de Sf. Frederikslund şi Per Höpfner în 2006, ansamblul 8 House este localizat la limita sudică a oraşului Orestad. Deşi nu are aspectul unui bloc tradiţional, 8 House înglobează toate ingredientele unui cartier urban plin de viaţă cu straturi orizontale în care regăsim tipologii legate de promenadă, ciclism care urcă până la etajul 10 şi crează astfel un cartier tridimensional.


Planimetria creează două curţi interioare intime, separate prin centrul papionului care adăposteşte 500 mp de facilităţi comunale disponibile pentru toţi rezidenţii. În acelaşi loc, clădirea este penetrată de un pasaj larg de 9 metri, care permite oamenilor să traverseze cu uşurinţă zonele ansamblului. În loc de împărţirea diferitelor funcţiuni ale clădirii - atât pentru locuire cât şi comerţ - în construcţii separate, acestea au fost dispuse orizontal.


Apartamentele sunt plasate în partea de sus, în timp ce programul comercial se desfăşoară la baza clădirii. Ca urmare, diferitele straturi orizontale au atins o calitate a lor : apartamentele beneficiază de privelişte, lumina soarelui şi aerul curat, în funcţiunea de birouri fuzionează cu viaţa la nivelul străzii.


Două acoperişuri verzi înclinate cu suprafaţă de 1.700 de mp sunt plasate strategic pentru a reduce efectul de insula de căldură urbană, furnizând şi identitatea vizuală a proiectului. Spaţii verzi au fost amenajate în grădini şi pe acoperiş, ajutând la micşorarea gradului de căldură pe care îl degajă şi în acelaşi timp oferind locuitorilor o sursă de relaxare. Spaţiile comune din centrul complexului oferă locatarilor zone de relaxare şi de socializare, folosite din plin în timpul lungilor zile de iarnă. Suprafeţele şi implicit şi preţurile apartamentelor sunt variate pentru a fi accesibile unei mari categorii din populaţie.


Există un sentiment unic de comunitate, cu grădini mici, cu vederi spectaculoase spre Canalul Copenhaga, spaţii deschise, inclusiv apartamente de dimensiuni variate, penthouse-uri sau vile.

 

arh. Madalina Berindei

 

Arhitect & Urbanist Diplomat

 

Auditor energetic pentru cladiri

 

Site: www.berindei.ro

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI